IRONIČAN OSVRT

Puhovski: ‘U DP-u su pokazali da je moto obje strane bio da susjedu crkne krava. A imam i prijedlog imena za novu stranku‘

DP čeka sudbina Vidovićevih socijaldemokrata: imat će četiri godine klub u Saboru bez stvarne podrške, a na idućim izborima potpuno će nestati

Žarko Puhovski

 Ivana Grgić/Cropix

Umirovljeni sveučilišni profesor političke filozofije, Žarko Puhovski, ne bez ironije, komentar o konačnom subotnjem raskolu u DP-a i njegovim posljedicama otpočeo je ovako:

- Ponajprije, stvar je za DP krenula loše kad su se hrvatski nacionalisti i nacionalistiknje odlučili susresti u hotelu Internacional. Taj loš znak unaprijed se na neki način nadvio nad stranački izborni Sabor.

- No ono što je bilo puno ozbiljnije od mjesta susreta, kaže Puhovski, ‘jest činjenica da u dva tjedna priprema za izbornu skupštinu, iz DP-a nije bilo moguće čuti ništa drugo do međusobnog psovanja i potkazivanja. Doslovno ni jedne riječi o desničarskoj politici, što pokazuje nešto o čemu sam više puta govorio - da oni u stvari ne znaju po čemu su desna stranka osim po tome što ne vole Srbe. I ta njihova potpuna svjetonazorska impotencija dovela je do toga da je raskol mogao biti jedino na statutarnim, a ne na programskim osnovama, to znači na personalnom pitanju tko će biti gazda - jer rekao bih da se tu više radi o gazdi nego o predsjedniku

Na izbornom saboru je, ističe dalje Puhovski, pobijedio čovjek koji ima jedino lokalne političke kvalitete.

- Jer koliko god ga se smatralo nacionalistom, Penavu Hrvatska ne zanima zapadnije od Osijeka. On nema nikakvu svjetonazorsku poziciju, ali ima refleks da drži u rukama nešto što mu je slučajno palo u ruke. Takva, dakle, stranka će i dalje postojati, premda će biti okljaštrena i oslabljena u Saboru.

Puhovski smatra da su raskolom u DP-u, paradoksalno, profitirala dvojica najmoćnijih političara u Hrvatskoj: Andrej Plenković i Zoran Milanović.

- Plenković zato što će tako lakše izaći na kraj s oslabljenim DP-om kao saveznikom, on može sa 79 formalnih ruku za svoju koaliciju živjeti, pogotovo zato što će ih uvijek imati troje četvero u rezervi. I s druge strane Milanović, jer je uz svoje lijevo krilo, SDP dobio i svoje desno krilo s jednim slovom manje.

Na pitanje zašto je tako siguran da će ostaci DP-a s Penavom podržati Milanovića za predsjedničkog kandidata, Puhovski nam kaže:

- Sigurno će ga, po mome mišljenju, podržati u drugom krugu. Uvjeren sam da u prvom krugu, iz taktičkih razloga - toliko će ga valjda netko savjetovati ako se sam ne sjeti - Penava neće podržati nikoga. A, to znači da neće podržati onoga koji je Plenkoviću važan - Dragana Primorca. Tako se sada čini.

Na pitanje što misli do koje mjere će se nakon subotnjeg raskola nastaviti osipati zastupnički klub DP-a, Puhovski je kazao:

- U DP-u su pokazali da je najviši moto obadviju strana - s tim da je Penavina bila uspješnija - da susjedu crkne krava. Oni će se nastaviti međusobno oštećivati koliko god budu mogli, a sad je na Radićevoj frakciji da oštećuje protivnike koliko god stigne. To znači da se u Sabor vraćaju Radićevi ljudi kako bi još malo oslabili Penavin saborski klub. Ali, mislim da to neće bitno utjecati na stabilnost vlade. Dapače, mislim da to jača Plenkovića jer sad će oni koji mu smetaju u koaliciji morati biti u najmanju ruku tiši. Barem jedan od tri DP-ova ministra mogao bi i otići iz vlade jer će pritisci bilo obiteljski, susjedski ili prijateljski, nakon raskola biti preveliki. DP je pokazao da je njih zapravo zanimala srbožderska komponenta političkog života osim one koja je utilitarno - financijska. Oni su se vjerojatno i dalje spremni zalagati za ukidanje financiranja tjednika Novosti i slično, u čemu će sad biti puno tiši. Oslabi li DP dovoljno, dogodit će se možda i to da će se obnoviti i neka vrsta suradnje HDZ-a s SDSS-om i time bi se stvari u Saboru vratile na situaciju prije izbora. Ali čak i ako DP ne oslabi dovoljno, tvrdi Puhovski, kamen oko Plenkovićeva vrata nakon raskola u DP-u bit će lakši.

Na pitanje što će se po njegovu mišljenju dugoročno događati s DP-om, a prvi ozbiljan test uslijedit će već na skorim lokalnim izborima u svibnju iduće godine.

- DP je socijaldemokracija na desnici. Pri tome mislim na ono što se dogodilo Socijaldemokratima osnovanim nakon izbacivanja iz SDP-a koji su sasvim nestali na zadnjim parlamentarnim izborima - imat će saborski klub bez faktičke podrške. Ali, Penavu tako i tako zanima samo jedna stvar- pobjeda na lokalnim izborima u Vukovaru, a za to mu treba potpuna suradnja HDZ-a, ako je to moguće. Za to je on spreman sve učiniti. Ponavljam formulaciju koju je sam Penava rekao, svi smo je čuli: "sve ćemo učinit za stabilnost Vlade". Kad netko kaže- sve ćemo učiniti, to znači da zapravo odustaje od pregovora, da se predaje", zaključuje umirovljeni profesor političke filozofije Žarko Puhvski i za kraj dodaje: ‘A, nastane li nakon raskola u DP-u nova stranka, na internetu već predlažu zgodno ime - Domovinski preokret‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:00