OPASNI SOJ

Ptičja gripa potvrđena kod 9 divljih jedinki u Hrvatskoj, ali i kod domaće peradi kod Siska

Trenutna epidemiološka situacija na području cijele Europe upućuje na izrazito visok rizik od izbijanja ove bolesti
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Prema informacijama na internetskoj stranici Ministarstva poljoprivrede, u Zaostrogu kod Makarske potvrđen je prvi slučaj visoko patogene influence ptica podtipa H5N1.

Opasni soj ptičje gripe, potvrđen je kod ukupno devet divljih jedinki, crvenokljunih labudova i pataka kreketaljki koje su osim u podbiokovlju evidentirane i na lokacijama Park prirode Lonjsko Polje i Varaždinsko jezero.

Slučaj ptičje gripe potvrđen je 26. studenoga i u domaće peradi na gospodarstvu smještenom u naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na predmetnom gospodarstvu žurno su provedene sve mjere sprečavanja daljnjeg širenja i iskorjenjivanja ove bolesti uključujući usmrćivanje sve peradi na gospodarstvu te provedbu završnog čišćenja i dezinfekcije.

Trenutna epidemiološka situacija na području cijele Europe upućuje na izrazito visok rizik od izbijanja ove bolesti budući da su brojne europske zemlje zabilježile izbijanja i slučajeve bolesti, koja nažalost nije zaobišlo ni našu zemlju.

S ciljem pravovremenog otkrivanja i sprječavanja i njenog daljnjeg širenja, relevantne službe u ovom slučaju veterinarski inspektori Državnog inspektorata dužni su zajedno sa lokalnim kriznim stožerima provoditi određene mjere koje se provode u zonama ograničenja odnosno nadziranja ugroženog područja. Tako barem nalaže struka.

Iako kod podtip H5N1 čija je uznapredovala cirkulacija potvrđena na području Hrvatske, te brojnih zemalja u okruženju, do danas nije potvrđena mogućnost prelaska bolesti s ptica i peradi na ljude, ali u Općini Gradac u čijem administrativnom okrilju je i mjesto Zaostrog, uopće nisu obavješteni o pojavi ove opasne bolesti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:09