RADIKALNE PROMJENE

Prvo oluje i bujične poplave, potom nam se nakratko vraća ljeto, a onda dolaze - ostaci Ernesta!

Veća količina nestabilnog zraka prodrla je nad zapadno Sredozemlje gdje se formirala Genovska ciklona

Olujno jugo, ilustrativna fotografija

 Cropix

Uragan Ernesto pred istočnom obalom Sjeverne Amerike skrenuo je prema sjeveroistoku, slijedi Golfsku morsku struju i prelazi Atlantik. Ernesto će do zapadnih obala Europe doći će za 5 dana, a na vrijeme kod nas djelovat će krajem idućeg tjedna, donosi meteorolog Bojan Lipovšćak za N1 televiziju.

Ernesto donosi vlažan nestabilan zrak iz područja Kariba koji će se spojiti i produbiti stacionarnu ciklonu sjeverno od Velike Britanije. Nad europsko kopno pritječe nestabilan atlantski zrak, dolazi do alpske prepreke i glavninom struji prema istoku sjeverno od Alpa.

Veća količina nestabilnog zraka prodrla je nad zapadno Sredozemlje gdje se formirala Genovska ciklona. Vlažna nestabilna zračna masa dolazi na mjesto suhe vruće zračne mase, a na mjestu njihovog dodira dolazi do jakog razvoja grmljavinskih oluja koje čine frontalnu zonu koja se proteže sjeverno od Alpa.

Nad Genovskim zaljevom, sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom razvila se visinska ciklona u kojoj je intenzivan razvoj oblaka vertikalnog razvoja (kumulonimbusnih super stanica) uz jake grmljavinske oluje i pljuskove kiše.

Slijedi zahlađenje

Danas, u nedjelju, očekujemo premještanje nestabilnog zraka nad naše krajeve, a poslijepodne i u noći na ponedjeljak prolaz hladne fronte uz grmljavinu, pljuskove, udare vjetra i pad temperature zraka. Prijepodne će biti promjenljivo oblačno, a u istočnim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu pretežno sunčano.

Oko podneva sa zapada i jugozapada će se naoblačenje proširiti na veći dio unutrašnjosti te sjeverni i srednji Jadran. Poslijepodne i u noći na ponedjeljak grmljavinski pljuskovi, uz mjestimice obilne oborine praćene udarima vjetra, proširit će se na cijelu zemlju. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjakm, a na južnom Jadranu jugo.

U noći na ponedjeljak u Istri i na Kvarneru te podvelebitskom primorju zapuhat će iznenada punom snagom bura, a na srednjem i južnom jugo. Najviše dnevne temperature u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti od 28 do 30, u Slavoniji i Baranji od 32 do 38 a na Jadranu od 32 do 35°C, prenosi N1 televizija.

U ponedjeljak malo hladnije, pretežno oblačno s pljuskovima kiše, grmljavinom i lokalno pojačanim vjetrom. Obilne oborine prijepodne na Jadranu i uz Jadran, a poslijepodne u istočnim krajevima unutrašnjosti. Mjestimice pljuskovi intenziteta tropskih pljuskova s količinom oborine do 50 litara kiše na četvorni metar u sat vremena, što može dovesti do pojave bujičnih poplava.

Jutarnje temperature u unutrašnjosti od 15 do 18, na Jadranu oko 21. Najviše dnevne temperature zraka u unutrašnjosti oko 22 a na Jadranu i uz Jadran do 32. Na sjevernom Jadranu zapuhat će bura, jaka u podvelebitskom primorju a na srednjem i južnom jugo.

Što nas čeka u ostatku tjedna?

U utorak i srijedu postupno smirivanje vremena uz promjenljivu naoblaku i poslijepodnevne pljuskove. U utorak ujutro u kotlinama unutrašnjosti moguća je mjestimice magla. Od sredine tjedna stabilizacija vremena uz obilje sunca i rast temperatura zraka. Stabilno i toplo zadržat će se do početka idućeg tjedna a onda nam dolaze ostatci Ernesta, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2024 08:46