HDZ JE DOBIO VIŠE GLASOVA OD SDP-a

'PRVI TEŽI PORAZ ZORANA MILANOVIĆA OD 2007. IZBORI SU GA DOVELI U NEUGODAN POLOŽAJ' Komentar Davora Butkovića

Dio centrističkih i lijevoliberalnih glasača bojkotirao je izbore zato što Vlada SDP-a još nije uspjela ostvariti vidljive rezultate

Zoran Milanović, njegova Vlada i njegova vladajuća koalicija jučer su doživjeli težak poraz.

Radi se o najneugodnijem Milanovićevu političkom gubitku još od parlamentarnih izbora u studenom 2007. godine, premda su jučerašnji europski izbori neusporedivo beznačajniji od ondašnje, danas se tek vidi koliko važne, bitke za vlast u Hrvatskoj.

Travanjski izbori 2013. godine svejedno će ostati zabilježeni kao prilično gargantuovski faux pas predsjednika Vlade i Socijaldemokratske partije.

Ne toliko zbog konačnog rezultata, koliko zbog ridikulozno niske izlaznosti.

Naime, naših nedjeljnih 20-21 posto izlaznosti spada među najgore odzive na europarlamentarne izbore bilo kada i u bilo kojoj državi Europske Unije!

Datum izbora

Kada se Zorana Milanovića upozoravalo, često i sasvim dobronamjerno, da bi se izbori za Europski parlament trebali održati istoga dana kada i lokalni izbori, pri čemu se osobito navodio argument znatno viših troškova organiziranja zasebnih izbora, Milanović je uglavnom odgovarao kako demokracija i treba imati cijenu.

HDZ-U ŠEST MANDATA, SDP-U PET, LABURISTIMA JEDAN Ruža Tomašić osvojila je najviše glasova na listi HDZ-a! MILANOVIĆ: 'Teška srca čestitam HDZ-u na pobjedi' KARAMARKO: 'Izašli smo iz ponora!'

Građani su, pak, očito prezreli tako postavljenu, inflatornu cijenu demokracije, pa su jučer masovno bojkotirali prve hrvatske europske izbore. Dapače, sama činjenica da država, u vrijeme kada predsjednik Vlade i većina ministara stalno apeliraju na sveopću štednju i odricanja, želi potrošiti nekoliko desetaka milijuna kuna više na odvojene izbore očito je antagonizirala velik broj potencijalnih glasača.

U svakom slučaju, potpuno je jasno da je koncepcija razdvajanja europarlamentarnih i lokalnih izbora doživjela potpuni fijasko.

Umjesto plaćanja cijene za demokraciju, kako je to bio argumentirao Milanović, doživjeli smo kompromitantnu negaciju demokracije: dvadesetak posto izlaznosti jučerašnje izbore čini nereprezentativnima i politički potpuno neuspješnima.

Razlog za depresiju

Da su se izbori za Europski parlament održavali istodobno kada i lokalni izbori, izlaznost bi sasvim sigurno bila veća, što bi i prve naše euroizbore učinilo reprezentativnijima i serioznijima.

'NAROD JE MILANOVIĆU POKAZAO ŠTO MISLI' Ruža Tomašić dobila najveći broj glasova na listi HDZ-a

Ovako, međutim, možemo govoriti jedino o nevažnoj farsi, za koju jest najodgovorniji predsjednik Vlade, jer je on inzistirao na odvojenim datumima, ali za koju značajan dio političke krivnje snosi i predsjednik Republike, koji je donio konačnu odluku o odvojenom održavanju lokalnih i europskih izbora.

Kada je, pak, riječ o samim izborinim rezultatima - koliko god oni bili nereprezentativni - SDP se mora suočiti s nizom razloga za depresiju, dok HDZ, međutim, nema osobito mnogo argumenata da bude euforičan.

SDP-u i njegovoj koaliciji sve su ankete uoči izbora davale značajnu prednost.

Činjenica da se ta prednost nije realizirala posljedice je nemoći SDP-a da na birališta izvede svoje čvrste birače, ali i bojkota dijela centrističkih i lijevoliberalnih birača prema politici koja još nije donijela vidljive rezultate i koja se, što je zamalo podjednako loše, uoči lokalnih izbora ponaša neodlučno i neodgovorno.

Primjerice, zašto da simpatizeri SDP-a izađu na euroizbore kada SDP nije kadar, samo četiri tjedna uoči lokalnih izbora, povesti odlučnu i temeljitu kampanju oko tako presudnog političkog pitanja kao što je gradonačelničko mjesto u Zagrebu?

Odnos SDP-HNS

Ili, kako da glasaju SDP-ovi birači kada ministri u SDP-ovoj Vladi otprilike svaka dva tjedna mijenjaju mišljanja o relativno jednostavnom pitanju kao što je hidroelektrana Ombla?

Nejasnost i neodlučnost u politici nerijetko predstavlja pola poraza, a SDP i HNS upravo su prečesto zapleteni u nejasnostima i u neodlučnostima. Naposljetku, stvarno stanje svakodnevnog života u Hrvatskoj toliko snažno ne ide u prilog vladajućoj koaliciji da je iluzorno očekivati kako će birači, bez posebnih napora SDP-ove i HNS-ove promidžbe, prepoznati one stvarno dobre i važne poteze koje Vlada povlači kako bi napokon uvela kakav-takav red u Hrvatsku (a takvih je poteza mnogo).

Kada je, pak, riječ o HDZ-u, stranka Tomislava Karamarka mora biti više nego zadovoljna što je čak i na ovakvim, nereprezentativnim izborima uspjela pobijediti SDP. Ali, sama činjenica da je najviše glasova na HDZ-ovoj listi dobila pravašica Ruža Tomašić, a ne bilo koji od HDZ-ovih kandidata, upozoravajuće je, žutonarančasto svjetlo, koje prijeti da svakog trenutka prijeđe u crveno.

Prvo, Ruža Tomašić, žena koja je nehrvate proglasila gostima u Hrvatskoj, ne bi smjela biti na listi niti jedne središnje političke stranke, nigdje u Europi.

HDZ-ov je veliki problem što je Ružu Tomašić uopće stavio na svoju listu.

Drugo, sama činjenica da je Ruža Tomašić apsolutna šampionka HDZ-ove liste sugerira kako je Hrvatska demokratska zajednica skrenula radikalno desno.

Neugodan položaj

Takav se zaokret može isplatiti na lokalnim izborima, osobito kada je riječ o dalmatinskom, ličkom i krajiškom političkom krajoliku, ali nužno vodi u poraz i na predsjedničkim, i na parlamentarnim izborima.

Jučerašnji su izbori doveli Zorana Milanovića u prilično neugodan položaj. Sama činjenica da ni Tomislav Karamarko, izbornoj pobjedi usprkos, ne stoji baš puno bolje Milanovića ne bi trebala tješiti ni ohrabrivati. Želi li zadržati vodeći politički autoritet u zemlji, SDP se mora početi mijenjati. Odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:13