MJERE ZAŠTITE

Prvi slučajevi svinjske kuge potvrđeni u Hercegovini, oglasili se iz ministarstva poljoprivrede RH: ‘Budite na oprezu‘

Odredili su zone ograničenja u krugu od 3 i 10 km od lokacije

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

Prvi slučajevi svinjske kuge otkriveni su u dva domaćinstva u zapadnoj Hercegovini zbog čega su poduzete mjere kako bi se spriječilo širenje te visokozarazne bolesti i veliki gubici proizvođača.

Kako su izvijestili iz federalnog ministarstva poljoprivrede, analizom uzoraka u laboratoriji veterinarskog fakulteta u Sarajevu utvrđena je zaraza afričkom svinjskom kugom kod tri svinje iz domaćeg uzgoja u dva domaćinstva u zapadnohercegovačkoj županiji. Sumnju na bolest prijavila je veterinarska postaja Posušje, na području naselja Vinjani (objekt s ukupno 30 svinja držanih na otvorenom) i Broćanac (objekt s ukupno 10 svinja).

Lokacija potvrđene ASK u Bosni i Hercegovini u naselju Vinjani nalazi se 871 metar od granice s Republikom Hrvatskom.

Nakon dobivenih nalaza životinje su eutanizirane i poduzete su mjere kojima je cilj zaustaviti širenje zaraze iz pogođenog područja. Mjere uključuju i popisivanje svih svinja u krugu od tri kilometera od mjesta zaraze, te zabranu prijevoza i trgovine svinjama.

"Ovim putem apeliramo na vlasnike farmi da poduzmu mjere i spriječe širenje ove visoko zarazne bolesti za svinja koja značajno može proizvesti gubitke po poljoprivredna domačinstva koja se bave svinjogojstvom", priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo poljoprivrede Republike hrvatske promptno je, po primitku službene obavijesti nadležnog veterinarskog tijela Bosne i Hercegovine o potvrdi afričke svinjske kuge, donijelo odluku o određivanju zona ograničenja u krugu od 3 i 10 km od lokacije potvrđenog izbijanja bolesti i na području Republike Hrvatske.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zonom zaštite se proglašavaju grad Imotski i naselje Gornji Vinjani.

Zone nadziranja su sljedeće: u Gradu Imotski naselja Donji Vinjani, Glavina Donja, Glavina Gornja, Imotski i Medvidovića Draga; u općini Podbablje, naselja Grubine, Hršćevani i Kamenmost; u općini Proložac naselja Donji Proložac, Gornji Proložac, Postranje, Ričice i Šumet te u općini Zmijavci naselje Zmijavci.

Iz Ministarstva pozivaju sve subjekte koji drže svinje na pojačani oprez te obvezu da svaku sumnju na bolest životinje žurno i bez odgađanja prijave svom veterinaru.

Također, poziva sve dionike na dosljednu primjenu svih propisanih biosigurnosnih mjera kako bi se širenje te opasne bolesti na uzgoje domaćih svinja i u populaciju divljih svinja svelo na najmanju moguću mjeru.

Inače, afrička svinjska kuga je krajem prošloga tjedna potvrđena na jednom obiteljskom gospodarstvu u Gradištu u blizini Županje, a sredinom ovoga tjedna (u srijedu) Ministarstvo je izvijestilo kako u Hrvatskoj nema novih prijavljenih slučajeva sumnje na ASJ.

Afrička svinjska kuga je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja nije opasna za ljude i druge životinje, ne spada u zoonoze pa se tako ni na koji način ne može prenijeti na čovjeka i ugroziti njegovo zdravlje. No, izaziva hemoragičnu groznicu s visokim stopama smrtnosti kod domaćih svinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 02:36