NIKAKVE PROMJENE

Prvi neslužbeni rezultati izbora u Vukovaru: Situacija ista kao i prije izbora?!

'Nisam ni sumnjao u drugačiji rezultat. Očekivao sam nastavak koalicije s građanima jer oni znaju tko se bori za Vukovar', komentirao je SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Sabo
Vukovar, 060211.U Vukovaru se odrzavaju prijevremeni izbori za Gradsko vijece, a u nedjelju u 7 sati otvoreno je svih 16 birackih mjesta. Prvi nesluzbeni rezultati izbora bit ce poznati u 22 sata, dok se sluzbeni privremeni rezultati ocekuju u ponedjeljak do 19 sati. Na fotografiji: Vukovarci glasuju.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

VUKOVAR - Koalicija SDP-HNS osvojila je 36,43 posto glasova, slijedi HDZ-HSS s osvojenih 25,35 posto, SDSS s 14,65 posto i HSP dr. Ante Starčević s 9,85 posto glasova, prvi su to neslužbeni rezultati nedjeljnih prijevremenih izbora za novi sastav Gradskog vijeća Vukovara.

Rezultate je oko 22 sata objavilo Gradsko izborno povjerenstvo. Preneseno u mandate u gradskoj vijećnici, to znači da će koalicija SDP-HNS imati 11 mandata, dok HDZ-HSS dobiva 7 mjesta. SDSS će u Gradskom vijeću imati četiri ruke, a tri vijećničke pozicije imat će HSP dr. A.Starčević.

Svi ostali koji su sudjelovali u izbornoj utrci, a Vukovarci su birali između čak 16 stranačkih i nezavisnih lista , nisu uspjeli prijeći izborni prag. Međutim, prvi neslužbeni rezultati govore i da bi slika novog Gradskog vijeća Vukovara mogla biti vrlo slična onoj prije izbora koji su iz gradske blagajne "izvukli" oko 500.000 kuna.

Prema podacima GIP-a, na izbore je izašlo 12.632 odnosno 38,62 posto birača, čiji je ukupan broj u Vukovaru 32.711. Većih nepravilnosti na biralištima nije bilo. GIP će tijekom noći još utvrđivati je li s lista koje su prešle izborni prag popunjena kvota od 9 vijećničkih mjesta koja pripadaju predstavnicima srpske nacionalne manjine.

- Nisam ni sumnjao u drugačiji rezultat. Očekivao sam nastavak koalicije s građanima jer oni znaju tko se bori za Vukovar - komentirao je SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji je bio i nositelj koalicijske liste SDP-HNS.

Dodao je i da u pobjedu uopće nije sumnjao, ali i da zasad nije radio na "matematici" oko formiranja većine u gradskoj vijećnici. U vukovarskom HDZ-u, iako su osvojili manje mandata, ne osjećaju se gubitnicima.

- Na ovim izborima nema pobjednika jer odnos snaga bit će sličan kao i ranijem sazivu Gradskog vijeća - komentirao je čelni čovjek vukovarskog HDZ-a Damir Barna.

Prema mišljenju Vukovaraca, predizbornu su kampanju, a izbori u Vukovaru dobili su ocjenu probe pred parlamentarne izbore, umjesto jasnih programa za rješavanje problema obilježile međusobne prozivke sudionika izborne utrke. Inače, prijevremeni izbori su raspisani nakon što je odlukom hrvatske Vlade od 12. prosinca raspuąteno vukovarsko Gradsko vijeće koje se, od prošlih lokalnih izbora u svibnju 2009. godine, nije uspjelo do kraja konstituirati.

U raspuštenom sazivu "sjedilo" je 13 vijećnika SDP-a, 11 iz HDZ-a, tri SDSS-a i dva vijećnika HSP-a dr. A. Starčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 13:22