TEŠKE OZLJEDE

Prvi medicinski let helikopterom iz Čakovca: U Zagreb prebačena djevojka (21) koja je sinoć stradala u nesreći

Implementacija zračnog medicinskog prijevoza značajan je korak naprijed za zdravstvene usluge

Ilustrativna fotografija

 Damir Skomrlj/Cropix

Zbog hitne potrebe za specijaliziranom medicinskom pomoći 21-godišnjakinji koja je teško stradala u prometnoj nesreći, u utorak je u Međimurju izveden prvi medicinski let helikopterom.

Njime je iz Čakovca u Zagreb prevezena djevojka koja je sinoć u sudaru dvaju vozila u naselju Peklenica kod Murskog Središća zadobila ozljede opasne po život. Hitni medicinski timovi iz Čakovca i Zagreba koordinirali su aktivnosti, kako bi osigurali siguran i brz transport.

Kako su priopćili iz Međimurske županije, akcija zračnog transporta pacijentice organizirana je zahvaljujući Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije, Županijske bolnice Čakovec i Ministarstva zdravstva koje je nedavno osiguralo potrebnu opremu i resurse za ovakve intervencije.

Implementacija zračnog medicinskog prijevoza značajan je korak naprijed za zdravstvene usluge, te će značajno poboljšati dostupnost specijalizirane medicinske skrbi za sve građane i omogućiti brže reakcije u hitnim slučajevima.

Uspostava hitne helikopterske službe označava napredak u pružanju zdravstvenih usluga, te se očekuje da će značajno smanjiti vrijeme reakcije u hitnim situacijama.

Hrvatske interventne službe trenutno raspolažu sa šest helikoptera za hitne medicinske letove, uz dva vojna helikoptera namijenjena intervencijama traganja i spašavanja. Uskoro će se službi na raspolaganje staviti još dva policijska helikoptera, ističe se u objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 15:26