MARIHUANA NA POLICAMA

PRVI LIJEKOVI OD TRAVE U HRVATSKOJ VEĆ NA JESEN Ministar Varga najavljuje legalizaciju konoplje

 CROPIX

Vjerujem da bi već krajem rujna ili početkom listopada ove godine, dakle u ranu jesen, svi oni oboljeli naši sugrađani koji imaju potrebu za korištenjem biljnih pripravaka u medicinske svrhe na bazi indijske konoplje (marihuane), mogli te pripravke, legalno, uz liječnički recept, nabavljati u ljekarnama diljem RH. To je ono što sada dogovaramo s ljekarničkom komorom i s HALMED-om (Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode) – kazao je Slobodnoj Dalmaciji u telefonskom razgovoru dr. Siniša Varga, ministar zdravlja RH.

Naime, Povjerenstvo za analizu i preporuku primjene indijske konoplje, tj. kanabinoida, u medicinske svrhe Ministarstva zdravlja preporučilo je da se omogući korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima od malignih bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičnog sindroma.

Važna je potvrda

Nitko od onih koji imaju potrebu za ovakvim pripravcima u medicinske svrhe neće moći te iste pripravke kupiti u ljekarni, nego će za nabavu takvih pripravaka morati priložiti lječnički recept.

– Naravno, sve je dogovoreno i s MUP-om RH kako ti ljudi koji moraju koristiti pripravke od indijske konoplje u medicinske svrhe ne bi imali problema pred zakonom. Čim se ti biljni pripravci registriraju kao biljni preparati, osobe koje ih koriste za smanjivanje simptoma svog oboljenja neće imati problema sa zakonom.

Naravno, svi oni koji budu koristili ove pripravke u medicinske svrhe morat će imati i potvrdu da neometano mogu koristiti te biljne pripravke, kako ne bi bili prekršajno ili kažnjeno gonjeni – kazuje dr. Varga.

Dakle, ako policajac legitimira osobu koja tvrdi da koristi biljne pripravke od kanabisa u medicinske svrhe, a to ne može dokazati nijednim dokumentom ili potvrdom, policajac će ga prijaviti.

Ako osoba dokaže da boluje od bolesti za koju joj je prepisan biljni pripravak od kanabisa u medicinske svrhe, protiv nje neće biti pokrenut nikakav prekršajni ili kazneni postupak.

Domaća proizvodnja

Hrvatska uskoro, prema riječima dr. Varge, ide putevima Slovenije, u kojoj se već određeno vrijeme u medicinske svrhe mogu koristiti biljni pripravci od kanabisa, naravno samo uz liječnički recept.

– Te biljne pripravke pacijenti koji ih budu koristili neće koristiti za izlječenje, jer se njima ne mogu izliječiti, ali će ih koristiti za smanjivanje simptoma kako bi lakše podnosili tijek bolesti – kazuje ministar.

Za početak će se ovakvi biljni pripravci najvjerojatnije uvoziti, no ministar ne isključuje ni mogućnost hrvatske proizvodnje.

– Ako to bude moguće, možda i neke hrvatske farmaceutske kuće budu mogle proizvoditi biljne pripravke od kanabisa, pa ne bude potrebe za uvozom. No, to je još sve u fazi razgovora i dogovora – zaključuje dr. Siniša Varga, piše Slobodna Dalmacija

Slovenija: sudionici tečaja o ljekovitim svojstvima industrijske konoplje završili u bolnici

Od 40 sudionika tečaja o ljekovitim svojstvima indijske konoplje u Sloveniji 15 ih je moralo biti hospitalizirano, od čega troje sa jačim znakovima trovanja, zbog konzumacije kolačića i čaja u kojima je nađena psihoaktivna tvar koju sadrži kanabis.

Tečaj je u subotu održan u mjestu Žalec.

"Pacijenti su rekli da se radilo o industrijskoj konoplji, ali još ne možemo konstatirati je li to bila industrijska ili indijska konoplja", kazao je za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka direktor bolnice u Celju Franc Vindišar u kojoj su pacijenti u dobi od 50 do 65 godina dobili infuzije i sredstvo protiv grčenja mišića, te su u nedjelju otpušteni.

Neki od sudionika ispričali su za medije da je one koji su jeli kolačiće s konopljom iznenada zahvatilo euforično raspoloženje, neki su povraćali, a drugi bili dezorijentirani. Budući da se tečaj s predavanjima održavao na jednom sjeniku, morali su intervenirati lokalni vatrogasci, te ih ljestvama skinuli na zemlju, a nakon toga stigla je i hitna pomoć.

Industrijska konoplja sadrži najviše 0,2 posto psihoaktivne tvari za razliku od marihuane u kojoj je postotak psihoaktivne tvari znatno veći.

Vindišar nije isključio mogućnost da se radilo doista o industrijskoj konoplji, ali da su sudionici tečaja konzumirali previše hrane i pića pripravljenih od te biljke za koju smatraju da ima ljekovita svojstva i da bi opet mogla postati kultura zanimljiva poljoprivrednicima, kakva je bila u prošlosti.

Uzorci konopljinog brašna, čaja i kolačića koje su sudionici radionice međusobno dijelili i konzumirali poslani su na analizu u institut za sudsku medicinu, da bi se točno utvrdilo što je izazvalo trovanje.

Jedna od organizatorica tečaja održanog pod nazivom "Konoplja - zaboravljena biljka budućnosti" izjavila je da se boji kako će incident i negativni publicitet nanijeti štetu onima koji se s pravom bore protiv ograničavanja ili zabrane uzgoja indijske konoplje.

( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:29