NOVO NORMALNO

Prvi festival uz covid potvrde: Publika u dvjema zonama, svi će morati nositi narukvice

Tko poželi doći bez covid potvrde poslat će ga u odvojeni prostor gdje će morati nositi masku i držati razmak
Prizor s INmusic festivala 2019. godine
 Ranko Suvar/Cropix

Covid-potvrda kao ulaznica na kulturne i sportske događaje od početka srpnja trebala bi biti pravilo, a ne iznimka, kako je to od jučer, kada je Stožer predstavio novi set mjera. Naime, svi organizatori u ovom trenu imaju mogućnost organizirati događanje uz covid-potvrdu, bez pridržavanja mjera ili bez nje, ali uz stroge epidemiološke mjere.

Jedan od prvih velikih događaja koji će biti uz covid-potvrdu je Jarun open, koji počinje 26. lipnja. Darko Tuček iz Zajednica industrije događanja pojasnio je na koji način će takav događaj biti organiziran i najavio da će biti dvije zone; jedna za one koji su preboljeli covid, cijepljeni su ili imaju negativan test i imaju covid-potvrdu, a druga za one koji nemaju te uvjete.

- Dakle, otvoreni smo za sve. Oni koji nemaju potvrdu imat će mjere, razmak, maske i sve ostalo što je propisano. Nemam ništa protiv covid-potvrda, dapače, što se više ljudi cijepi to bolje, ali ne smijemo ostaviti samo mogućnost ulaska na događanja s covid-potvrdama - kaže Tuček i dodaje da treba ostaviti obje mogućnosti otvorene jer se nikoga ne može prisiljavati.

Smatra i da boravak na otvorenom nije rizičan, odnosno bitno je sigurniji od boravka u šoping-centru ili bilo kojem zatvorenom prostoru, gdje se ne traže potvrde. Definitivno, kaže Tuček, podržavamo cijepljenje i to prvenstveno zbog zdravlja. No, smatra da ne smije opet samo ova industrija imati ograničenja.

Što se same organizacije tiče, kaže Tuček, događaj se treba prijaviti nekoliko dana prije. Za dio koji predviđa osobe bez covid-potvrde ide se prema mjerama koje su na snazi, a uključuju fizički razmak i ostala ograničenja. Ti gosti bit će odvojeni od onih koji imaju covid-potvrdu i narukvice koje dobiju na ulazu bit će druge boje.

Identifikacijska isprava

- Na ulazu će se provjeravati dokument kojim se dokazuje jedan od tri uvjeta, a to će se usporediti s identifikacijskom ispravom. Kasnije će se kako je propisano, ti podaci proslijediti nadležnom stožeru - kaže Tučak.

Iz Nacionalnog stožera smo doznali kako je ovo zapravo probno razdoblje kako bi se s takvim načinom rada upoznali i organizatori i gosti, ali i kako bi se pokazalo, prvenstveno mlađoj populaciji, da je cijepljenje najbolja i najjeftinija opcija. Kažu nam kako to nije nikakvo prisiljavanje nego način da ne pogoršamo brojke, koje nam znače zdravlje, ali i egzistenciju.

Ni ovaj set mjera nije uključio otvaranje zatvorenih dijelova kafića pa su iz Nacionalne udruge ugostitelja izrazili nezadovoljstvo te takvu odluku smatraju diskriminirajućom pogotovo uzme li u obzir, kažu nam, da netko tko uz napitke u vitrini ima tri kolača ima pravo raditi u zatvorenom dok ostali nemaju to pravo.

Ukidanje mjesta uz šank

- Zadovoljni smo produljenjem radnog vremena, iako su naši zahtjevi bili da se uvede ljetno radno vrijeme, kako je to bilo prije. No, očekujemo da će se to dogoditi u narednim popuštanjima mjera - kaže Jelena Tabak, predsjednica udruge. Navodi i da je njihov prijedlog bio da se unutarnji dijelovi kafića otvore tako da se samo sjedi, da nema rizika i da se provode sve mjere.

- Govorili smo i da se mogu ukinuti sjedeća mjesta na šanku jer ona mogu biti nešto rizičnija. Svjesni smo da je virus među nama i da se treba paziti i naravno da bismo bili odgovorni kako nam se ne bi dogodio prošlogodišnji scenarij - govori Tabak i dodaje da je oko 70 posto ugostiteljstva čine kafići, a od toga gotovo 50 posto zbog mjera ne radi od studenog.

- Svakako podržavamo cijepljenje i nadamo se da će se cijepiti što veći broj građana, kako bi život vratili u normalu - govori Tabak i kaže da je optimistična po pitanju sezone, jer se već sada vide bolji rezultati nego lani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 10:44