'IDEMO NA POSAO'

Prva sjednica Vlade nakon godišnjih: Čačić mora pokrenuti investicije, a Linić riješiti nelikvidnost

 Damjan Tadić / CROPIX

- Idemo na posao. Možemo i pogriješiti, ali ne smijemo stajati. Ljudi koji su nam dali povjerenje očekuju velike stvari od nas. Ne smijemo ih iznevjeriti - takvu je poruku svom timu u pobjedničkoj izbornoj noći poslao Zoran Milanović . Isto to mogao bi danas reći svojim ministrima koji će se nakon dva tjedna godišnjeg odmora opet okupiti u Banskim dvorima na sjednici Vlade.

Rok za rezultate

U proteklih sedam mjeseci mandata od 22 člana Vlade neki su napravili više, a neki manje. Na žalost, ono najvažnije što su građani očekivali od nove vlasti, bolji život, još se nije počeo ostvarivati. Pokazatelja o tome da naša zemlja izlazi iz krize zasad - nema.

Ipak, premijer Milanović tvrdi: iduće godine bit će bolje. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić još je prije ljeta rok za prve pozitivne rezultate pomaknuo na prvo tromjesečje iduće godine. Danas priznaje kako razumije velika očekivanja građana, ali ponavlja da nema brzih rješenja. Baš kao što ponavlja kako nema brzih realizacija infrastrukturnih projekata koje je tako bombastično najavljivao dolaskom u Banske dvore.

U Vladi su neuspjehom u privlačenju investicija ponajviše razočarani.

Čuvar državne blagajne, ministar financija Slavko Linić, najmanje je optimističan i priznaje: iduća godina bit će još teža. To možda i najbolje zna budući da svakodnevno prebire po svakoj kuni koja se slije u državnu blagajnu. Još nije uspio riješiti problem koji ga je najviše mučio prije dolaska na vlast početkom godine, a s kojim se uspješno nosio u prvom mandatu - nelikvidnost. Uvođenjem porezne discipline pod svaku cijenu navukao je bijes poslodavaca kojima se nije libio reći da su zbog kritika “najveće razočarenje”. Na jesen ga čeka težak test, a to je ocjena kreditnih agencija koje tjeraju strah u džepove ministara.

Kao što su u kampanji najavljivali što će napraviti kada osvoje vlast, tako su Kukuriku ministri pred sebe postavili i nove zadaće za jesen.

Otkazi u HŽ-u i HAC-u

Ministra zdravlja Rajka Ostojića tako još čeka sređivanje liste čekanja - rok od šest mjeseci koji si je zadao davno je prekoračio. Iako je na čelu Ministarstva prometa i infrastrukture tek nešto više od četiri mjeseca, ambiciozne planove za jesen odnosno do kraja godine zacrtao si je i Siniša Hajdaš Dončić.

Čekaju ga otpuštanja u HŽ-u i HAC-u, ali i mora pronaći novac za Pelješki most, kao i ponuđača koji bi za koncesiju nad autocestama odmah dao od 2,5 do 3 milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 04:22