EKSKLUZIVNO

PRVA OSOBA PRITVORENA ZBOG NAMETLJIVOG PONAŠANJA 'Moj sin Marko je u zatvoru jer se zaljubio! On nije uhodio kolegicu'

Marko A. (31) upoznao je stariju kolegicu kao srednjoškolac, dok je bio na praksi. Kad su postali kolege, činio je sve ne bi li je nagovorio da odu na piće

Bio je kod nje još kao srednjoškolac na praksi, a poslije su 13 godina zajedno radili. Ne znam je li tu nečega bilo, ona je puno starija od njega. No, sada se pojavio taj neki njezin novi koji ima veze u policiji i moj je sin završio u pritvoru . A samo ju je došao do njezina stana pozdraviti - žali se Barica A. dok se sprema u posjet 31-godišnjem sinu Marku u Remetinec.

Ne zna da je žena o kojoj priča udana i da je poduzela sve kako bi njezina sina odvratila od uvjerenja da će između njih ičega biti. Majka Barica nada se samo da njezin sin neće u pritvoru morati ostati mjesec dana. I tu je u krivu. Na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva Marko A. pritvoren je kako ne bi mogao ponoviti djelo i utjecati na svjedoke, a na teret mu se stavlja novitet iz Kaznenog zakona Republike Hrvatske: kazneno djelo nametljivog ponašanja, opisano u članku 140 novog Kaznenog zakona koji je na snazi od siječnja ove godine.

Susjedi Marka A. i njegove majke Barice, umirovljenice i udovice sa zagrebačke Peščenice, teško mogu povjerovati da je taj mirni i povučeni dečko, kako ga gotovo jednoglasno opisuju, uhićen i pritvoren.

Tih, miran, uredan

- Komotno mogu i mene pritvoriti, evo supruga će posvjedočiti da sam joj se prije 35 godina nametao sve dok nije pristala udati se za mene - šali se susjed. Uvjerava nas da je Marko iznimno pristojan mladić, a za njegovu eventualnu vezu sa starijom ženom s posla - ne zna. - Ne zabadam nos u tuđe stvari niti gledam tko s kim dolazi u zgradu - kaže susjed.

- Marko pritvoren? Dajte, pa koga on ugrožava? Znam ga od djetinjstva. Povučen je i tih. Nikad ga nisam vidjela s curom, a i nema baš širok krug prijatelja - opisuje ga, pak, mlađa susjeda iz ulaza. I drugi stanari kažu da je Marko tih i uredan mladić koji nikada nije radio probleme. Smatraju da je čak možda malo premiran i tih.

No, bez obzira na sve, službenici Policijske postaje Maksimir utvrdili su istraživanjem provedenim uz pomoć kolega iz Sektora kriminalističke policije da je Marko A. unatrag nekoliko mjeseci u više navrata dolazio do stana 38-godišnje kolegice s posla, na poslu joj slao razne signale i poruke te na druge načine pokušavao “slomiti njezin otpor”, a sve kako bi je izveo na ručak ili piće.

Ostaje nepoznato je li ikada uspio u tome, kao i je li povod njegovoj nametljivosti bilo ponašanje žrtve, odnosno je li ga ikako motivirala da “krene u akciju”. Kako god bilo, 38-godišnja kolegica Marka A. nakon nekog je vremena, uz podršku svog supruga, odlučila stvar prijaviti policiji.

- Ona je mene nazivala doma i govorila mi da će biti problema ako je moj sin ne ostavi na miru. A što sam ja tu mogla? Pa Marko ima više od 30 godina, ne bum mu ja birala s kim će izlazit i kaj da dela - kaže majka Barica, vidno uzrujana zbog svega što joj se zadnjih dana događa.

Jučer je dobila dozvolu nadležnog suca istrage za tri posjeta sinu. Jučer je iskoristila jedan i otišla u Remetinec odnijeti mu osnovne potrepštine za boravak u ćeliji. Žali se što puna dva dana uopće nije znala gdje joj je sin.

Očajna majka

- Tek su me jutros iz policije izvijestili da je zatvoren. U šoku sam, kaj da vam velim - kaže očajna majka. Dodaje da s Markom nikada nije imala sličnih problema i da vjeruje kako mu 38-godišnja kolegica “namjerno radi spačke kako bi sebe pred suprugom prikazala kao sveticu”.

Otkaz zbog ljubavi

Boji se i da će sada Marko na poslu dobiti otkaz, a to bi pogoršalo njihovu ionako tešku financijsku situaciju. Ipak, nada se da će poslodavac imati razumijevanja jer Marko A. nikada u svojoj 13-godišnjoj karijeri nije bio loš radnik.

- Razgovarala sam s njegovim šefom. Valjda će imati razumijevanja. Ovo nema veze s poslom, osim što je ta žena također tamo zaposlena - nada se udovica Barica A. No, čini se da i ovdje krivo zaključuje. Naime, pravni stručnjaci kažu da sudovi, ako je potrebno, moraju osigurati da počinitelj nametljivog ponašanja ne dolazi u kontakt i blizinu svoje žrtve. To je, pak, nemoguće osigurati ako te dvije osobe rade u istom poduzeću, kao što je slučaj kod Marka A. i njegove sedam godina starije nesuđene ljiubavi.

Pokušavajući otkriti još neki podatak o Marku A., doznali smo da je, osim ljubavničkih, u prošlosti ispoljio i političke ambicije. Još 2001. godine na lokalnim izborima u Zagrebu pojavio se kao najmlađi kandidat zajedničke liste Demokratske prigorsko-zagrebačke stranke, Hrvatske građansko-seljačke stranke i stranke Hrvatski demokratski centar. Koliko je poznato, na izborima nije postigao veći uspjeh.

Sve okolnosti ove nedovršene ljubavne priče bit će iznesene tijekom suđenja na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Godinu dana zatvora

Za počinjenje kaznenog djela nametljivog ponašanja može se nakon kaznenog postupka izreći kazna od godinu dana zatvora.

Ta je kazna propisana za onoga tko ustrajno i kroz duže vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njom uspostavi ili nastoji uspostaviti neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba. Ako se, pak, netko nametljivo ponaša prema sadašnjem ili bivšem bračnom ili izvanbračnom drugu ili istospolnom partneru, osobi s kojom je počinitelj bio u intimnoj vezi ili prema djetetu, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora do tri godine.

Obveza prema EU

Zagrebački odvjetnik Krešimir Škarica bavio se zasad samo teorijski kaznenim djelom nametljivog ponašanja. - Riječ je o novom deliktu koji je uveden u Kazneni zakon po preporuci Vijeća Europe. Bila je to zapravo obveza koju smo, među ostalima, trebali ispuniti tijekom pretpristupnih pregovore s EU - kaže Škarica.

U stručnim raspravama, objašnjava dalje, dosta se raspravljalo o sankcijama za to djelo. - Vrlo je važno da se kroz istraživanje dobije podatak jesu li počinitelj i žrtva prije djela bili u vezi jer taj podatak čini razliku izmađu običnog i kvalificiranog oblika kaznenog djela. Za teži oblik može se izreći do tri godine zatvora - zaključuje Škarica.

I za policijske istražitelje je kazneno djelo nametljivog ponašanja još uvijek svojevrstan skliski teren.

Sklisko i za policiju

Naime, operativac koji zaprima prijavu treba što objektivnije utvrditi u kojoj mjeri su nastojanja i postupci počinitelja doista izazvali strah, tjeskobu i osjećaj nesigurnosti kod žrtve. Ovdje su izrazito bitne okolnosti kao što su trajanje počiniteljeva ponašanja, intenzitet nastojanja, učestalost pokušaja, ali i bračno stanje žrtve.

Nesuđena ljubavnica Marka A. je udana i njegovi dolasci stvarali su napetost i kod nje, ali i kod njezina supruga.

Odvjetnik Škarica kaže da je vjerojatno podatak o bračnom stanju žrtve, ali i činjenica da počinitelj i žrtva rade na istoj adresi, suca istrage potaknuo da pribjegne najradikalnijoj mjeri u fazi istrage - pritvoru.

- Postoje i blaže mjere kao što su zabrana prilaska ili zabrana uspostavljanja kontakta. No, ako optuženik i oštećenica zajedno rade, onda je jako teško osigurati uvjete da on njoj ne prilazi ili da ne kontaktiraju. Tu je i poslodavac u nezgodnom položaju, jer kako da onemogući približavanje žrtvi ako rade u istoj prostoriji - zaključuje odvjetnik Krešimir Škarica.

Splićanima samo zabrana približavanja

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno tek nekoliko prijava za nametljivo ponašanje, a dva su slučaja nakon kriminalističkog istraživanja došla do sudskog postupka. Oba su slučaja sa splitskog područja i sudac istrage je počiniteljima odredio zabranu približavanja.

Od uvođenja kaznenog djela nametljivog ponašanja i u novinarskim su krugovima počele diskusije o tome hoće li se to odraziti na tu profesiju. U prvom redu ovdje se “ciljalo” na paparazze.

Odvjetnica Vesna Alaburić, poznata po angažmanu u obranama brojnih novinara, smatra da se rad reportera ne može podvesti pod nametljivo ponašanje. - Ako se novinar u radu služi legalnim metodama i ako je njegov rad u skladu s etikom struke, to onda nikako ne može biti nametljivo ponašanje. To su onda posebna kaznena djela - objašnjava Alaburić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 09:05