ŠTRAJK U ŠKOLAMA

PROSVJETNI SINDIKATI PISALI PLENKOVIĆU: Nisu vas ispravno izvijestili o našim argumentima, a žalosti nas što naziremo i namjeru sudske zabrane štrajka

 
Sanja Šprem, Andrej Plenković i Branimir Mihalinec
 CROPIX

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama kojim se traži povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto u ponedjeljak se nastavlja u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarskoj županiji.

Predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem istaknula je u petak da su iz dana u dan štrajkaši izloženi sve većim pritiscima, a danas je zajedno s kolegom iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske uputila otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću.

- Prekinuli ste dijalog sa Sindikatom hrvatskih učitelja i Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske nakon našeg posljednjeg sastanka koji je održan 17. rujna 2019. Niste nam dali prilike argumentirati naše zahtjeve. Posljedica prekida dijaloga bila je najava štrajka. Najava štrajka sa sobom nosi obvezu ponovne uspostave dijaloga kroz proces mirenja. Bila je to još jedna prilika izmijeniti argumente. No i u procesu mirenja od strane Vlade RH nije bilo ozbiljne namjere rješavanja spora, te je mirenje završilo neuspješno, ističu Šprem i Branimir Mihalinec u pismu.

Podsjećaju da su od 10. listopada 2019. članovi Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u štrajku kojim se želi ponovno uspostaviti dijalog u kojem će se krenuti prema rješavanju problema.

- Vi i dalje odbijate razgovore, ali zato svakodnevno preko medija šaljete poruke Sindikatima kao i njihovim članovima. To nije način rješavanja problema, već njegovo produbljivanje. Iz Vaše javne komunikacije možemo zaključiti kako Vas Vaši savjetnici nisu ispravno izvijestili o našim argumentima: zašto je potrebno mijenjati Uredbu o koeficijentima složenosti poslova, zašto to povećanje iznosi za većinu zaposlenih upravo 6,11% i zašto je to potrebno učiniti baš sada, istaknuli su.

- Da smo održali još jedan sastanak na kojem smo Vam namjeravali prezentirali naše argumente, uvjereni smo da bi tada prihvatili naše zahtjeve ili bi se barem potrudili pronaći protuargumente. Tada bi razgovori bili temeljeni na argumentima, a ne na percepcijama. Ono što komunicirate kroz medije nisu protuargumenti već odbijanje razgovora o njima. Žalosti nas što u Vašoj medijskoj komunikaciji naziremo i namjeru sudske zabrane štrajka, napominju.

Poručili su da će sindikati na sutrašnjoj tiskovnoj konferenciji novinarima održati prezentaciju svojih argumenata, jer i oni su zbunjeni s obzirom na dijametralno različito viđenje i pristup rješavanju problema.

Predlažu da se u što kraćem vremenu održi sastanak s premijerom na kojem bi mu predstavnici sindikata prezentirali svu svoju argumentaciju.

- Uvjereni smo da ćemo nakon toga brzo naći zajedničko rješenje, stoji u pismu što su ga potpisali predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:15