BITKA ZA UNU

Prosvjed protiv izgradnje elektrane seli se pred zgradu Županije: ‘Investitor nastavlja s pokušajima uništavanja rijeke‘

Iako su propusti očigledni, gradilište nije zatvoreno, a Ministarstvo graditeljstva i Inspektorat i dalje šute - tvrde organizatori prosvjeda

Prosvjedi protiv izgradnje elektrane na rijeci Uni

 Zeljko Puhovski/Cropix

Brojni građani već tjednima prosvjeduju protiv izgradnje hidroelektrane na rijeci Uni. Iako je u međuvremenu Državni inspektorat podnio kaznenu prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu za gradnju male hidroelektrane na Uni, službeno rješenje o obustavi, odnosno zabrani daljnjih radova na izgradnji hidroelektrane - još nije izdano.

I zato građani i predstavnici nekoliko udruga već tjednima na terenu čuvaju Unu i sprečavaju investitora i izvođače radova u njihovoj namjeri da nastave radove na izgradnji elektrane.

U subotu je i SDP-ova organizacija u Zadarskoj županiji javno zatražila trenutno zatvaranje gradilišta male hidroelektrane na vrelu Une.

- Zahtijevamo da se devastirani prostor vrati u prvobitno stanje te da se odmah zaustavi izgradnja svih malih hidroelektrana na području Zadarske županije, ako takvi projekti postoje. Podsjećamo da premda su iz Prostornog plana Zadarske županije izbačene male hidroelektrane uz rijeku Krupu, one uz Unu i Krku nisu - poručili su iz SDP-ove županijske organizacije.

‘Od početka sumnjiv projekt‘

Novi prosvjed protiv izgradnje elektrane na Uni održat će se sutra u organizaciji Mjesnog odbora Srb, Udruge Una i platforme MojSrb.

- Pozivamo vas da nam se pridružite u ponedjeljak, 12. kolovoza, u 14 sati ispred Zadarske županije, gdje će se održati mirni prosvjed u organizaciji Mjesnog odbora Srb, Udruge Una i platforme MojSrb. Povod našem okupljanju su radovi na izgradnji hidrocentrale nekoliko stotina metara od izvora rijeke Une. Od samog početka ovaj projekt bio je sumnjiv i neprihvatljiv. Informacijska tabla na gradilištu bila je ispunjena lažnim podacima, do te mjere da je jedino nedostajalo da na njoj piše "Miki i Šilja". Ministarstvo zaštite okoliša nedavno je utvrdilo da lokacijska dozvola nije usklađena s važećim propisima, zbog čega je podignuta kaznena i prekršajna prijava protiv odgovornih za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole.

‘Propusti očigledni, a odgovorni šute‘

Iako su propusti očigledni, gradilište nije zatvoreno, a Ministarstvo graditeljstva i Inspektorat i dalje šute. Čak je i inspektor zaštite okoliša imao ovlasti zatvoriti gradilište, no to nije učinio. Unatoč tome investitor nastavlja s pokušajima uništavanja rijeke Une, što za nas nikako nije opcija. Naš je primarni cilj zaustaviti daljnju izgradnju, nakon čega ćemo raditi na poništenju svih izdanih dozvola i koncesija. Konačan cilj je sveobuhvatna zaštita rijeke Une i njenih pritoka proglašenjem Parka prirode Una. Tijekom prosvjeda, između ostalog, predstavit ćemo i daljnje korake koje planiramo poduzeti u našoj borbi za očuvanje rijeke Une. Pozivamo vas da svojim prisustvom podržite našu borbu za očuvanje ovog prirodnog blaga - poručuju organizatori sutrašnjeg prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:20