ODGODA

PROPAO JOŠ JEDAN PREDSJEDNIČIN PLAN Zapela provedba Kolindina obećanja kojim je htjela poentirati u predizbornoj kampanji

 Neja Markičević / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović još je krajem svibnja prošle godine održala konferenciju za medije na kojoj je najavljeno da će se veći dio park-šume Pantovčak otvoriti za građane, a planirala je da će taj projekt biti dovršen najkasnije krajem ove godine kako bi iskoristila taj događaj u predizbornoj kampanji za drugi mandat.

U nedjeljnom intervjuu za N1 rekla je kako nije preselila Ured, ali je smanjila prostor, te da se sad samo čeka da Vlada Gradu preda na upravljanje tri četvrtine Pantovčaka.

Međutim, cijela se priča zakomplicirala i upitno je hoće li pompozno najavljeni projekt otvaranja dijela kompleksa za javnost biti spreman do početka kampanje. Naime, prvotno je bila zamisao da će država Gradu Zagrebu darovati oko 700.000 metara četvornih šume na Pantovčaku ili ustupiti na višegodišnje upravljanje (spominjalo se na 50 godina), a da će se kompleks Predsjedničkih dvora smanjiti na 250.000 četvornih metara.

Čak je i Gradska skupština u lipnju donijela zaključak o sklapanju sporazuma s državom prema kojem bi Grad postao vlasnik park-šume kako bi uredio taj prostor za građane, izvršena je i parcelacija, odnosno odijeljen dio koji ostaje Uredu predsjednice od dijela javnog parka, a čak su i divlje životinje koje bi mogle ugrožavati građane preseljene na Brijune.

No, sada se ipak zaključilo da država ne može zakonski ustupiti šumsko zemljište Gradu, pa se traži način kako projekt uopće privesti kraju. Neki sugovornici iz Ministarstva državne imovine tvrde kako će projekt biti realiziran i prije kraja godine, da postoji model, premda baš nije jasno kakav je to model koji bi uključivao izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) i može li se to donijeti do kraja godine.

Nema osnove

U Ministarstvu službeno kažu kako je projekt u završnoj fazi, kako su svi objekti unutar kompleksa legalni i imaju sve potrebne dozvole te da je parcelacija kojom se odvaja čestica kojoj pripadaju objekti kompleksa Predsjedničkih dvora od ostataka zemljišta već provedena u katastarskom operatu, a da se za provođenje u zemljišnim knjigama još nisu stekli uvjeti.

- Republika Hrvatska ne može jednostranom odlukom (osim iznimno - povrat) predati šumsko zemljište na upravljanje bilo kome, pa ni Gradu Zagrebu, što ne znači da ne postoji mogućnost da Grad Zagreb stekne pravo upravljanja u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Također, napominjemo kako ne postoji ni zakonska osnova za ustupanje šumskog zemljišta na 50 godina - pojašnjavaju u Ministarstvu državne imovine.

Na naše pitanje tko će financirati ogradu, a tko uređenje parka, odgovaraju kako će država financirati ogradu, a uređenje onaj koji bude upravljao šumom, u skladu s GUP-om i drugim propisima, koji uređuju mogućnost izvođenja građevinskih zahvata u šumi.

A kada će park biti otvoren za javnost, nitko ne zna reći. U resornom ministarstvu kažu da oni nisu nadležni za otvaranje parka građanima te da stoga i ne posjeduju informaciju kada će park biti otvoren, ni u Uredu predsjednice ne znaju kada će se najavljeni projekt realizirati, kao ni u Gradu Zagrebu.

- Što se nas tiče, mi smo sa svoje strane napravili sve, već davno, a mi formalno ne možemo odlučiti o daljnjem tijeku projekta. Sve je u nadležnosti Ministarstva državne imovine kojemu smo predali svu dokumentaciju. Nemamo informacije gdje je zapeo projekt, mi smo sve poduzeli što smo mogli da bi se kompleks smanjio - tvrde suradnici Kolinde Grabar-Kitarović.

Službeno, iz Ureda su nam poslali odgovor u kojem zapravo ponavljaju da je sve u nadležnosti resornog Ministarstva.

Neriješeni odnosi

- Ured predsjednice Republike poduzeo je sve kako bi se inicijativa predsjednice da se veći dio kompleksa Predsjedničkih dvora (oko 75 hektara od dosadašnjih 100) stavi u funkciju na korist građana Zagreba i Republike Hrvatske. Oformljena je nova manja parcela od oko 25 hektara koja bi odlukom Vlade trebala biti dodijeljena na korištenje Uredu predsjednice. Provedba je u nadležnosti Ministarstva državne imovine te vas molimo da se za sve dodatne informacije obratite njima - poručuju iz Ureda predsjednice.

Ovaj je projekt predsjednici dosta važan jer je predstavljen kao kompenzacija za neispunjeno obećanje o preseljenju ureda u Visoku ulicu, a otvaranje park-šume Pantovčak za javnost je nešto što su i stručnjaci te udruge civilnog društva tražile, pa će doista biti nezgodno ako i to obećanje ostane neispunjeno.

Iz Grada su pak tek kratko poručili kako sporazum o uređenju imovinsko-pravnih odnosa s državom nije potpisan, jer nije donesena odluka Vlade.

- Stoga imovinsko-pravni odnosi Grada Zagreba i Republike Hrvatske još nisu riješeni. Sva ostala pitanja nisu u nadležnosti ovog ureda - poručili su iz Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 12:53