ZNANSTVENI RAD

Promovirana knjiga Dragana Primorca: Predstavlja najnovije spoznaje u području farmakogenomike

‘Farmakogenomika je postala nezaobilazna sastavnica personalizirane medicine s ciljem optimizacije liječenja svakog pacijenta‘, kaže Primorac

Dragan Primorac, Lidija Bach Rojecky i Wolfgang Hoppner

 Privatna Arhiva/

Danas je u Zagrebu predstavljena knjiga ‘Farmakogenomika u kliničkoj praksi‘, objavljena od strane renomirane izdavačke kuće u svijetu znanosti - Springer Nature, a predstavlja najnovije spoznaje u području farmakogenomike, detaljno istražujući kako genetski faktori utječu na individualne odgovore kod terapije lijekovima.

U suradnji s prof. dr. Draganom Primorcem, koji je ne samo urednik već i autor čak 12 poglavlja u ovoj knjizi, urednička uloga je dodijeljena i njegovim kolegama prof. dr. Wolfgangom Höppnerom i prof. dr. Lidijom Bach-Rojecky. Knjiga koja obuhvaća ukupno 25 poglavlja, rezultat je 32 autora iz različitih dijelova svijeta, uključujući SAD, Kanadu, Njemačku, Nizozemsku, Indiju, Rumunjsku i Hrvatsku.

O važnosti knjige, najbolje govore podatci koje je objavio vodeći američki medicinski časopis JAMA, a koji ističu da samo u SAD-u godišnje više od 2 milijuna hospitaliziranih bolesnika nakon uzimanja lijekova ima ozbiljne štetne učinke lijekova, dok njih 106.000 zbog štetnih učinaka lijekova umre. Zbog navedenog, samo u SAD-u zdravstveni sustav izdvaja 30 milijardi dolara godišnje za liječenje komplikacija uzrokovanih štetnim učincima lijekova. S druge strane, nedavni podatci za Europu pokazuju da se 7 do 13 posto pacijenata prima u bolnicu zbog neželjenih reakcija na lijekove, te da bi korištenjem farmakogenetike značajan dio tih učinaka mogao biti spriječen.

Knjiga postaje ključan resurs za stručnjake u medicinskoj zajednici. Sadrži važne informacije koje će pomoći u prilagođavanju terapije prema genetskim karakteristikama svakog pacijenta, unapređujući tako pristup personalizirane medicine. Farmakogenomika u kliničkoj praksi predstavlja najsveobuhvatniju knjigu koja predstavlja ključna područja personalizirane medicine.

Predstavljanjem ove knjige, znanstvena zajednica šalje izuzetno snažnu poruku, s naglaskom jačim nego ikada prije, o važnosti farmakogenomike i potrebi za njezinim implementiranjem u kliničku praksu. Znanstvenici iz Specijalne bolnice Sv. Katarina, predvođeni prof. dr. Draganom Primorcem, ostvarili su značajan napredak u integraciji farmakogenomike u kliničku praksu prije nekoliko godina. U partnerstvu s američkom tvrtkom OneOme, čiji je suosnivač ugledna Mayo klinika, implementirali su najkompleksniji farmakogenetički test. Ovaj test analizira 27 gena i 111 pripadajućih polimorfizama odgovornih za metabolizam, obuhvaćajući više od 350 lijekova, integrirajući ih u svakodnevnu rutinu kliničke prakse.

Unutar ove impresivne kolekcije autora naveden knjige, uz prof. Primorca ističu se neki od najpoznatijih svjetskih stručnjaka u području farmakogenomike. Među njima su prof. dr. Ron H.N. van Schaik, predsjednik Europskog konzorcija za provedbu kliničke farmakogenetike (Erasmus MC University Medical Hospital) te prof. dr. Adrijana Kekić s Mayo Clinic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 19:51