PIŠE DUBRAVKA ŠUICA

Promicanje prava djece: Obećanje zaštite, poštovanja i ostvarenja njihova punog potencijala

Unatoč postignutom napretku moramo priznati da je i u Uniji i drugdje nasilje nad djecom i dalje krupan problem

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za demografiju i demokraciju

 Tonci Plazibat/Cropix

Prije tri godine smo dali obećanje. Predstavili smo sveobuhvatnu strategiju EU-a o pravima djeteta i europsko jamstvo za djecu, izrađene za djecu i u suradnji s djecom. Krenuli smo od načela da bi svako dijete u Europi i svijetu trebalo uživati ista prava i živjeti bez diskriminacije, zastrašivanja i svakog nasilja. Obvezali smo se da ćemo se zalagati za prava djece, i da ćemo preuzeti odgovornost za njihovo poštovanje i ostvarivanje. Svijet se brzo mijenja, a djeca trpe zbog pandemije, siromaštva i nejednakosti, diskriminacije, oružanih sukoba, klimatskih promjena, ali su žrtve i u virtualnom svijetu. Zajedno s europskim i međunarodnim partnerima te organizacijama civilnog društva poduzeli smo mjere da se i u Uniji i drugdje nastavi rad na jačanju prava i kvalitete života djece.

Unatoč postignutom napretku moramo priznati da je i u Uniji i drugdje nasilje nad djecom i dalje krupan problem. Statistički podaci dokazuju da je stanje alarmantno. Na primjer: ima dokaza na temelju kojih se procjenjuje da oko 20 % djece u Europi trpi neki oblik seksualnog zlostavljanja, da je samoubojstvo drugi po redu uzrok smrti među mladima u dobi od 15 do 19 godina i da oko 29 % petnaestogodišnjaka navodi da su često žrtve vršnjačkog nasilja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svako drugo dijete na svijetu svake je godine žrtva nekog oblika nasilja.

Gospodarske posljedice nasilja nad djecom procjenjuju se na oko 8 % svjetskog BDP-a. Sve što države poduzmu ili ne poduzmu puno više utječe na djecu negoli na bilo koju drugu skupinu u društvu. Zaštita djece pravna je obveza i moralna dužnost. Ali je istodobno i strateško dugoročno ulaganje u naša društva. Zbog svega toga smo izradili i donijeli „Preporuku Komisije o integriranim sustavima za zaštitu djece”. Taj važan korak nije još samo jedan dokument u nizu, nego je rezultat upornog nastojanja da nadiđemo puke težnje i svakom djetetu uistinu osiguramo pravo na sigurno i poticajno okruženje.

U toj preporuci pozivamo na primjenu sveobuhvatnog pristupa koji podrazumijeva prevenciju, zaštitu i sudjelovanje te osigurava stabilne sustave za zaštitu djece koji mogu odgovoriti na sve potrebe svakog djeteta. Takav je pristup nužan želimo li iznaći rješenja za aktualne probleme – od zlostavljanja i iskorištavanja djece na internetu, socioekonomske isključenosti, zaštite djece migranata do dugotrajnih posljedica pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje i sigurnost.

Pri svemu što poduzimamo vodimo se načelom koje je jednostavno, ali snažno prenosi poruku: „ništa o nama bez nas”. Nova je platforme za sudjelovanje djece pokrenuta prije nekoliko mjeseci, a već je više od 1000 djece putem nje aktivno sudjelovalo u oblikovanju politika koje utječu na njihov život, a odnose se na digitalnu sigurnost, suzbijanje vršnjačkog nasilja i internetskog zlostavljanja, nasilje u školama i položaj djece u sustavu alternativne skrbi. Svojim su nas prijedlozima obogatili i pomogli nam da politike Unije budu doista u interesu djece.

Šokantni statistički podaci o nasilju nad djecom nisu samo brojke. To su svjedočanstva o životu i sudbinama djece kojoj smo obećali pomoći odlučnim mjerama i integriranim sustavima potpore u koje treba biti uključeno cijelo društvo.

Cilj nam je da naša Preporuka ubuduće posluži kao snažan temelj za poboljšanje postojećeg okvira, aktivniju suradnju država članica, bolju raspodjelu resursa, ali i jamstvo istinske zaštite u koju će prerasti naše reforme prava i politika.

Sve što je ova Komisija uspjela postići u promicanju prava i zaštite djece dokaz je našeg zalaganja koje nadilazi političke cikluse. To je naše kolektivno postignuće koje jamči bolju zaštitu, ali i daje snagu našim najmlađim građanima, ohrabruje ih na aktivno demokratsko sudjelovanje u izgradnji pravednijeg i ravnopravnijeg društva. Na tome se mora i dalje raditi.

Puno toga još trebamo učiniti da bi naša strategija o pravima djeteta zaista zaživjela i postala stvarnost za svu djecu, gdje god bila, ali me iskreno raduje sve što smo postigli. U radu nikad nismo težili kratkoročnim rješenjima, nego dugoročnoj i održivoj promjeni. To je vizija koja će i dalje biti osnova posvećenosti Komisije pravima djeteta, kako ni jedno dijete ne bi bilo zapostavljeno.

* Autorica je potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:18