ZAJEDNIČKI ISTUP

Progresivna oporba podržala Peović: ‘Ako se pravo žene na pobačaj ne ukleše u kamen, onda će se u Ustav‘

Ljevica nije odustala od referenduma da se pravo žene na pobačaj ugradi u Ustav - ali će se prvo ići kroz raspravu u Saboru

Zajednička konferencija za medije progresivne oporbe
 

 Damjan Tadic/Cropix

Progresivna oporba, Klub socijaldemokrata, SDP, Zeleno-lijevi blok, Glas, Reformisti podržali su inicijativu Katarine Peović, Radnička fronta, da se pravo žene na izbor o slobodnom rađanju koje je nekoć postojalo u Ustavu, a koje je po nalogu Kaptola izbačeno iz Nacrta Ustava u demokratskoj Hrvatskoj, vrati u Ustav.

Ako pravo na slobodan izbor žene ne bude ugrađen u Ustav, HDZ se može oprostiti od ustavnih promjena oko referenduma jer ih oni neće podržati.

"Ako ostanu tvrdoglavi i nastave li se prema oporbi ponašati po načelu uzmi ili ostavi, onda njihovih promjena neće biti, ali će do naših doći", poručio je SDP-ov Peđa Grbin na zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj su udruženo pozvali sve građanke i građane da se i sami uključe u javno savjetovanje oko ustavnih promjena koje traje do 20. listopada. Apeliraju da se pridruže njihovom zahtjevu da se u paketu s ustavnim promjenama koje je pripremio HDZ uključi i pravo žene na izbor, te spriječe da se Hrvatskoj dogodi scenarij Poljske, Mađarske i Amerike.

image

Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix

Ljevica nije odustala od raspisivanja referenduma o tome da se pravo žene ugradi u Ustav, ali smatra, pojasnila je Peović, da je važno najprije probati te promjene ostvariti kroz saborsku raspravu.

"Pravo žene na izbor je ljudsko pravo. Ako ne može biti uklesano u kamen, onda ćemo se boriti da bude uklesano u ono što je najbliže kamenu, a to je Ustav", rekao je Peđa Grbin i pozvao građane da se uključe u javno savjetovanje i "pokažu do čega im je stalo, iza čega Hrvatska stoji".

Romana Nikolić, Klub socijaldemokrata, naglasila je kako je ova akcija nužna kako bi se spriječilo da ljudska prava ovise o ideološkom predznaku stranke na vlasti i zapitala je Vladu hoće li osigurati ženama pravo na siguran prekid trudnoće, a ne da ga moraju ostvarivati u drugim državama. Ivana Kekin, ZLB, upozorila je da pobačaj u Hrvatskoj nije dostupan već samo mrtvo slovo na papiru premda se po zakonu pravo na izbor kao dio zdravstvene zaštite mora osigurati svakome.

image

Ivana Kekin

Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Natalija Martinčević, Reformisti, smatra da u Hrvatskoj postoji puzajući radikalizam. "Otkud odjednom priziv savjesti liječnika kojima je država platila milijune za specijalizaciju, a da oni sada ne bi radili svoj posao", zapitala je i ujedno odgovorila kako je problem u tome što 90 posto ravnatelja bolnica čine HDZ-ovci koji slijede politike HDZ-a i drže se uputa da se pobačaji odrađuju u privatnim klinikama.

image

Romana Nikolić

Damjan Tadic/Cropix

Anka Mrak Taritaš, Glas, upozorila je na rezanje ženskih prava i procese koji su se "jučer dogodili u Americi, danas u Europi, a sutra će u Hrvatskoj". Pravo žene na izbor mora biti ustavna kategorija, rekla je i podsjetila kako je davno na aktualcu pitala premijera Andreja Plenkovića koliko liječnika i anesteziologa ima priziv savjesti u hrvatskim bolnicama. Nije joj znao odgovoriti, već je rekao da će to učiniti ministar zdravstva Vili Beroš. Do danas od Beroša nije dobila odgovor pa se sada pita sluša li uopće Beroš premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:58