SEDAM GODINA ZAREDOM

PROGNOZE MAKROEKONOMISTA Hrvatska će i u 2015. ostati u recesiji, rast BDP-a u 2016.

 Goran Mehkek / CROPIX / Goran Mehkek / CROPIX

Ni u sljedećoj godini neće nam biti puno bolje nego u ovoj. Zaključak je to koji se može izvući iz prognoza vodećih hrvatskih makroekonomista, koji nam za 2015. navješćuju ili nastavak recesije sedmu godinu zaredom ili, u boljem slučaju, stagnaciju sa simboličnom stopom rasta.

Najpesimističniji među njima zasad je Hrvoje Stojić, makroekonomist Hypo banke, koji za sljedeću godinu prognozira nastavak pada gospodarske aktivnosti po stopi od 0,5 posto. Fiskalna konsolidacija, na koju je Hrvatsku prisiljavala Procedura prekomjernog deficita (EDP), zatim nastavak razduživanja građana i tvrtki, podbačaj investicija i rast nezaposlenosti, ne ostavljaju prostora za optimistična očekivanja.

Ni kretanja u susjednoj zoni eura, s kojom je Hrvatska vezana pupčanom vrpcom, ne ulijevaju nadu, pa Stojić smatra da nas čeka još jedna godina bez oporavka.

Taj dugoočekivani oporavak, prema novim Stojićevim prognozama, predstavljenima jučer, mogao bi uslijediti tek 2016., a i tada s malom stopom gospodarskog rasta od 0,6 posto. Što se stanja na tržištu rada tiče, početak oporavka na njemu mogao bi, istaknuo je, uslijediti tek koju godinu kasnije.

- Kombinacija viših stopa rasta, reformi i privatizacije jedini je pravi put - istaknuo je Stojić na jučerašnjem predstavljanju svojih novih prognoza “Macroeconomic Outlook” za 2015. i 2016. godinu.

No Hrvatska i dalje kaska s reformama, a problem je i to što sljedeće godine ulazi u izbornu godinu, najgoru za provedbu nepopularnih reformi.

Puno optimizma ne bude ni prognoze drugih ekonomista, koji većinom očekuju stagnaciju hrvatskoga gospodarstva u 2015.

Tako, primjerice, glavna ekonomistica Raiffeisena Zrinka Živković-Matijević Hrvatskoj za sljedeću godinu prognozira nultu stopu rasta, a makroekonomist SG Splitske banke Zdeslav Šantić očekuje simboličnu stopu rasta gospodarstva od 0,2 posto, dok Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta vjeruje da bi ona mogla doseći 0,5 posto. Ipak, svima je zajedničko što ne vide koji bi to mogli biti “okidači” izlaska Hrvatske iz dugotrajne krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:47