PROBLEM DVOJEZIČNOSTI

'PROGLASITI JEDNO PISMO NEPIJETETNIM ZNAČI TVRDITI DA RAT NIJE ZAVRŠIO' Pupovac o inicijativi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

 Arhiva CROPIX

ZAGREB - SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac izjavio je danas kako će inicijativa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o proglašenju toga grada posebnom zonom pijeteta još više podijeliti taj grad.

"S ovom inicijativom Vukovar neće biti manje podijeljen grad nego još više podijeljen", kazao je Pupovac novinarima u Hrvatskom saboru.

Tom se inicijativom, mišljenja je Pupovac, neće pozvati Srbe da se uključe u zajedničku politiku pijeteta. Izrazio je bojazan da se njome "ide prema tome da se simboličko prisustvo Srba u Vukovaru u nekom smislu te riječi proglasi nepijetetom".

"Proglasiti jedno pismo nepijetetnim pismom, proglasiti simbole srpske zajednice na području Vukovara nepijetetnim simbolima zapravo znači tvrditi da rat nije završio", ustvrdio je Pupovac.

Kazao je da to zapravo znači zagovarati nastavak ratnih odnosa. "A mi sve što smo činili, činili smo da se rat završi. Najprije da ne počne, a onda da se završi", poručio je.

"Mislim da Vukovar treba biti mjesto gdje će se manifestirati pijetet i Vukovar već ima taj status te treba samo raditi na tome da svi građani Vukovara budu okupljeni u manifestiranju toga pijeteta", porućio je.

Inicijativi za proglašavanjem Vukovara zonom pijeteta Pupovcu izgleda kao da netko sumnja u činjenicu da grad jeste mjesto u kojem se iskazuje pijetet.

Time da netko iskazuje zahtjeve za pijetetima u mjestima stradanja ljudi na različitim područjima Hrvatske u Drugom svjetskom ratu i ovom ratu ispalo bi da veliki broj gradova, naselja i područja RH zapravo trebaju biti mjesta pijeteta, poručio je.

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara predali su danas predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki zahtjev za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta za sve hrvatske građane u kojem vrijede posebni standardi ponašanja. Traže, uz ostalo, da se pronađe način kako bi se Vukovar izuzeo od primjene dvojezičnosti te da se u tom gradu u dogledno vrijeme ni u kakvim prigodama ne izvodi himna Republike Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:45