DUGOVI OD 1,1 MILIJARDU

Proglašen stečaj, radnici skandirali Pevecu: Lopove, lopove

 Leon Hribljan / BJELOVARSKI LIST / CROPIX

BJELOVAR - Branka Pleskalt, predsjednica bjelovarskog Trgovačkog suda, proglasila je stečaj nad još jednom bivšom tvrtkom Zdravka Peveca, Pevecom Zagreb.

- Bogu hvala, gotovo je - bilo je prvo što je rekao Željko Klaus, sindikalni povjerenik Peveca Zagreb, koji je prvi napustio sudnicu i izašao pred 50-ak okupljenih Pevecovih radnika koji su odluku čekali ispred suda, a u Bjelovar su stigli iz prodajnih centara u Zagrebu, Koprivnici, Slavonskom Brodu i Kutini. Izlazak Zdravka Peveca, koji se na ročištu pojavio bez pratnje odvjetnika i supruge Višnje, radnici su popratili zvižducima i skandiranjem: Lopove, lopove!

- Pevec je poznat na prostorima čitave bivše Jugoslavije i zato postoji strateški partner koji će pomoći da se Pevec postavi na noge. Stvarali smo ovo poduzeće 20 godina, a nismo jedino poduzeće niti u Hrvatskoj niti izvan Hrvatske koje je zbog krize ušlo u poslovne probleme - kazao je Pevec.

Ustvrdio je i kako nikada nije izdao niti jednu mjenicu bez pokrića , jer "mjenice izdaju komercijala, financije i računovodstvo". Darko Šket, stečajni upravitelj Peveca Bjelovar i najizgledniji kandidat za stečajnog upravitelja Peveca Zagreb kazao je kako će nakon imenovanja učiniti sve da što prije prorade prodajni centri u vlasništvu Peveca Zagreb, ali na manjoj kvadraturi i s manjim brojem zaposlenika.

- Prerano je govoriti o tome koliko će radnika zadržati posao - rekao je Šket.

Dodao je kako očekuje da će bjelovarski prodajni centar otvoriti svoja vrata sredinom veljače, a zadarski početkom ožujka. Podsjetimo, račun Peveca Zagreb blokiran je duže od 100 dana na iznos od 225 milijuna kuna, dugovanja iznose 1,1 milijardu kuna, a tvrtka zapošljava 726 djelatnika.

Iako knjigovodstvena vrijednost tvrtke nadmašuje iznos dugovanja, problem predstavljaju pozajmice unutar tvrtki Grupe Pevec, koje iznose oko 300 milijuna kuna. Igor Kokoruš/Bjelovarski list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 10:48