OTKRIVAMO NOVI TAJNI PLAN VLADE

Profesorima i medicinarima neće isplatiti sljedeće dvije božićnice

Vlada: Kazneno ćemo prijaviti bivšeg ministra Fuchsa koji je zamrznuo koeficijent za plaće
Zagreb, 270812.Banski dvori, nastavak mirenja izmedju sindikata i Vlade RH.Na fotografiji: Ministar Mirando Mrsic.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

Bez obzira na ishod po svemu sudeći namještenog sindikalnog referenduma, božićnice i regresi za zaposlene u javnim službama do kraja iduće godine zasiguno se neće i isplaćivati, a prijevoz i dnevnice isplaćivat će se u umanjenim iznosima, baš kako je to bilo zamišljeno u dodatku Temeljnog kolektivnog ugovora koji su četiri sindikata iz javnih službi odbila potpisati.

Ako na sastanku u subotu sindikati znanosti, osnovnog i srednjeg školstva te medicinskih sestara odbiju potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, u ponedjeljak 17. rujna Vlada raskida kolektivni ugovor za javne službe pa istoga dana on ulazi u tromjesečnu produljenu primjenu.

Mogući scenarij

Dana 17. prosinca aktualni ugovor više neće vrijediti, zbog čega Vlada, pristali ili ne pristali Vilim Ribić, Zvonimir Laktašić, Stjepan Mihalinec i Anica Prašnjak, neće imati obavezu isplatiti božićnicu u iznosu od 1250 kuna. Kako su granski kolektivni ugovori vezani na TKU, u javnom sektoru, ako ih u međuvremenu ne ispregovaraju, toga dana neće biti ni jednog kolektivnog ugovora.

Nakon raskida TKU u ponedjeljak Vlada će početi s pregovorima o novom ugovoru. Krenut će prebrojavanje sindikata, sukladno Zakonu o reprezentativnosti, nakon čega će se, prema rezultatima prebrojavanja, imenovati novi pregovarački odbor. Nagađa se kako bi sastav sindikata mogao biti više-manje isti. Mjesto u pregovorima mogao bi izgubiti Ivica Babić ispred liječnika, a u pregovarački odbor mogao bi ući Mislav Stipić uime sindikata Preporod.

Izmijenjena pravila

Novi sindikalni pregovarački tim dočekat će već poznati prijedlog - prepisani aktualni Temeljni kolektivni ugovor s izmijenjenim pravilima za isplatu naknade za prijevoz te dodatak sukladno kojemu bi se zamrznula isplata dviju božićnica i jednog regresa do kraja iduće godine, te isplata dnevnice smanjena s aktualnih 170 na 150 kuna, i s iznosom upola manje jubilarne nagrade. Takav novi ugovor vrijedit će četiri godine, a postupak za njegovo prihvaćanje, zahvaljujući Zakonu o reprezentativnosti, daleko je jednostavniji nego dosad.

- Dovoljno će biti da samo jedan član pregovaračkog odbora potpiše da bi novi Temeljni kolektivni ugovor za javne službe stupio na snagu - kaže sugovornik iz Ministarstva rada.

Ako bilo što pođe po zlu i ovaj plan se izjalovi, kao posljednja linija obrane i dalje nije odbačena ideja smanjenja koeficijenata za plaće, i to za najmanje 10 posto. Svi su uvjereni da do toga neće doći, no usprkos tome u Vladi traju pripreme. Pa je tako, primjerice, otkriveno da je u lani potpisanom kolektivnom ugovoru za osnovno školstvo bivši ministar Radovan Fuchs potpisao da se koeficijenti zaposlenih u osnovnim školama ne mogu mijenjati sve dok taj granski kolektivni ugovor vrijedi. Zbog toga se razmišlja da Vlada protiv bivšeg ministra Fuchsa pokrene kazneni postupak zbog sklapanja za državu štetnog ugovora i traži njegovo poništenje.

Potvrdila ga Vlada

- Ne sjećam se svih stavki koje samo potpisao. Usto, ja nisam potpisao taj dokument jer sam to osobno želio, potpisao sam ga jer je taj ugovor potvrdila Vlada - rekao nam je u srijedu Fuchs.

- Neka pokreću kazneni postupak, što ću im ja... A aktualna vlast može mi biti zahvalna što taj kolektivni ugovor nema beskonačnu produljenu primjenu, već sam je baš ja ograničio na šest mjeseci - kaže Fuchs.

Ponuda Vlade sindikatima

- zamrzavanje isplate božićnice ove i iduće godine

- zamrzavanje isplate regresa za 2013.

- puni iznos naknade za prijevoz samo uz predočenje karte, za dolazak automobilom umanjuje se za četvrtinu

- smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna

- isplata jubilarnih nagrada u smanjenom iznosu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 03:37