AFERA ‘DAJ PET‘

Profesorica iz Klasične, kojoj je poništena opomena pred otkaz, imat će manju plaću: ‘Stvari se ne smiruju...‘

Prozvana profesorica matematike bit će ove godine jedina matematičarka u školi koja neće ostvarivati punu nastavničku normu

Zgrada Klasične gimnazije u Zagrebu

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Školski odbor Klasične gimnazije u Zagrebu većinom glasova poništio je odluku ravnateljice Zdravke Martinić-Jerčić o opomeni pred otkaz profesorici matematike koja je, kako je potvrdila tijekom inspekcijskog nadzora, pod pritiskom promijenila već zaključenu ocjenu sinu predsjednika Republike Zorana Milanovića i još nekolicini učenika. Iako iz Klasične gimnazije većinski pozdravljaju takvu odluku Odbora, upozoravaju na ozbiljnost ostalih, još neriješenih problema.

Prvi je što je ostala na snazi odluka ravnateljice o umanjenoj normi rada nastavnice matematike, a druga nezadovoljstvo većine djelatnika škole radom ravnateljice. Naime, na nedavnom skupu radnika 80 posto prisutnih glasalo je da ne podržava njezin rad.

Grčevita borba

Kako obrazlažu djelatnici Klasične, ravnateljica je pod izlikom ukinutog razrednog odjela po odluci Ministarstva obrazovanja odlučila umanjiti normu nastavnici matematike za tri sata, što znači da joj se norma od 20 sati spušta na 17. Ravnateljica je takvu odluku, tvrde nastavnici, donijela mimo prijedloga stručnog aktiva nastavnika matematike koji su zagovarali svima jednaku normu.

- Postojao je način da se kolegici popuni norma, to i jest bila ideja, ali je nakon izbijanja afere "Daj pet" ta volja nestala. Ostalih četvero nastavnika matematike imat će punu normu - kažu sugovornici iz škole. Ovu su nam informaciju potvrdili iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

- Ma kako se činilo da se stvari smiruju, nažalost nije tako. U međuvremenu je mlada kolegica u dijelu norme proglašena viškom iako je stručni aktiv izašao s prijedlogom zaduženja ravnateljici za ovu nastavnu godinu u kojoj bi svi imali puno zaduženje. Što je razlogom za takvo postupanje ravnateljice? Je li to jasno ukazivanje mlade profesorice da je na nju pritisak izvršila upravo ravnateljica ili jednostavna nesposobnost ravnateljice da kvalitetno odradi podjelu zaduženja? Za svakoga tko je izložen ovakvom postupanju poslodavca jasno je da je sve to jako uznemirujuće - komentira predsjednica Sindikata Nada Lovrić.

Zadnja sjednica Školskog odbora bila je, po opisu dijela članova, turbulentna te je odluka o poništenju opomene donesena "na jedvite jade", zbog, kako kažu, grčevite borbe vanjskih članova, odnosno predstavnika osnivača (Grada Zagreba). Naime, četiri člana Odbora - predstavnici zaposlenika i predstavnik roditelja glasali su za poništenje ravnateljičine oduke, a tri vanjska člana protiv. Jedna od njih je Nadežda Čačinovič.

- Glasala sam protiv poništenja, jer mi se činilo da ovo nije predmet o kojemu Školski odbor ima ovlasti glasati. To je pravna zbrka. Ipak, nisam nimalo nezadovoljna time što je opomena povučena, ako to pridonese boljim odnosima u školi - kratko je komentirala Čačinovič. U Ministarstvu znanosti, međutim, ne vide problem s odlukom Školskog odbora.

- Sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, svaki se radnik može obratiti Školskom odboru radi zaštite svojih prava. Ministarstvo neće preispitivati odluku Školskog odbora - potvrdili su jučer Jutarnjem.

Bez odgovora Uskoka

Ispod radara sjednice Školskog odbora ostala je točka rasprava o zaključcima skupa radnika.

- Na skupu radnika 5. rujna djelatnici su se tajnim glasanjem izjasnili o radu ravnateljice. Od 55 djelatnika, 44 ih se izjasnilo da ne podržava rad ravnateljice - tvrde naši sugovornici, precizirajući da se zamjerke djelatnika svode na lošu komunikaciju ravnateljice, općenito nepovjerenje te stav da školu vodi u pogrešnom smjeru. Zaključak Školskog odbora po toj točci bio je neodređen, u smislu - pokušajte raditi na uspostavi boljih odnosa.

Zasad nema naznaka da će se na dnevnom redu sjednice Školskog odbora naći točka glasanje o razrješenju ravnateljice, čiji komentar nismo dobili. Na naš upit jesu li završeni izvidi Uskoka vezani za ovaj slučaj, iz policije su odgovorili da su ti podaci tajni, a Uskok nam nije odgovorio.

Mama Musić Milanović ranije je tražila smjenu profesorice matematike

Iako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnost pustilo dijelove nalaza prosvjetne inspekcije provedene u Klasičnoj gimnaziji, nisu objavili cjeloviti zapisnik inspektora Ministarstva s nizom detalja.

Jedan od njih je vezan uz bilješke stručne suradnice pedagoginje, sastavljen 7. srpnja ove godine, a u kojemu pedagoginja opisuje primjedbe majke Musić Milanović.

Taj dio prenosimo u cijelosti:
"...Majka se idući put javila 11. svibnja...
Majka navodi kako je nezadovoljna promjenom nastavnika matematike i da nastavnica previše teoretizira i da nema osjećaj za mjeru.
Traži da se vrati prof. Erak koji je prošle godine bio predmetni nastavnik matematike u tom razredu. Navodi da djeca za njim ‘pate‘ i da dijete ne ide na instrukcije, ali da kao pomoć u učenju koristi Tonija Miluna.
Navodi kako je svima teža matematika ove godine, unatoč tome što je profesorica blaža.

O svemu navedenom obavijestila sam isti dan ravnateljicu, a prvom prilikom i razrednika koji je naveo kako se i njemu majka obratila na istovjetan način te da je razgovarao s nastavnicom i smatra kako naknadni razgovori nisu potrebni...".
U inspekcijskom zapisniku stoji i navod kako je majka Milanović 24. lipnja ponovno uputila jednak prigovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 13:14