PAKLENI PLAN

Pročitajte kako Vlada i ZG Holding pomažu građanima pri kupnji stana

ZAGREB - Građanin koji u ovoj godini odluče riješiti stambeno pitanje, moći će to učiniti po jednom od dva modela koje je ponudila Vlada, ili za neki od tri modela koje je ponudio Zagrebački holding. Pritom uzimaju u obzir strah građana da uopće uzimaju kredit, pa su ponudili svojevrsna jamstva u slučaju gubitka posla.

Prvi Vladin model, namijenjen građanima do 45 godina, nudi stambeni krediti po stopi od 4,95 posto tijekom prve četiri godine. Nakon toga kamata neće smjeti biti veća od 5,5 posto. Subvencija države podrazumijeva da će ona u prve četiri godine plaćati pola rate kredita i to bespovratno. U konačnici, na kredit od 100.000 eura, država poklanja 14.000 eura, za kredit od 50.000 eura subvencija iznosi 7.000 eura, a za kredit od 70.000 eura je 9.800 eura. Ako klijent izgubi posao, država mu otplaćuje kamatu na rate stambenog kredita do jedne godine, a banke za glavnicu daju moratorij. Drugi je model namijenjen svima koji do kraja ove godine uzmu kredit.

U Vladi se nadaju da će time potaknuti umrtvljeno tržište nekretnina, budući da je trenutačno na tržištu neprodano 10 do 13 tisuća novoizgrađenih stanova. Za svoje subvencije iz proračuna će ove godine osigurati 28 milijuna kuna, a u sljedećoj 56 milijuna kuna.

U borbu za kupce stanova istodobno se upustio i Zagebački holding koji je potpisao ugovor s Hypo Alpe-Adria Bankom u prodaji nekretnina u sesvetskom naselju Novi Jelkovec, gdje je ostalo oko 600 neprodanih stanova. Koji im se model isplate procijent će građani. No, u slučaju da Vladin model poticane stanogradnje bude povoljniji, Ivo Čović, prvi čovjek Holdinga, kazao je da će tada Hypo banka i ZG holding “morati ponovno sjesti za stol i pregovarati”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 22:16