PRAVNA BITKA

PROCES PROTIV TODORIĆA Državno odvjetništvo tražilo da mu se odredi pritvor i zbog opasnosti od bijega, sud zahtjev odbacio

 Simon Dawson / REUTERS

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo danas je u poslijepodnevnim satima pokušalo “ojačati” međunarodnu tjeralicu i uhidbeni nalog protiv najpoznatijeg hrvatskog osumnjičenika, vlasnika Agrokora Ivice Todorića.

Status quo

Međutim, istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda odbio je taj iznenadni prijedlog tužiteljstva, tako da u slučaju, za sada, ostaje status quo - no pitanje je koliko dugo taj status može opstati. Naime, nakon akcije Agrokor sredinom listopada prošle godine sudac istrage zagrebačkog Župabnijskog suda pustio je sve osumnjučenike osim Ivice Todorića da se brane sa slobode.

Ivici Todoriću, koji je u vrijeme akcije bio u Londonu, određen je istražni zatvor, no samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, i to ne sve koje je tužiteljstvo predložilo, nego točno određenih 16 svjedoka. Dakle, pritvor mu je određen dok tužiteljstvo ne ispita navedenih 16 svjedoka, nakon čega mu pritvor mora biti ukinut.

Veza s tjeralicom

Ovo je važno zbog toga što upravo pritvaranje predstavlja isključivu osnovu za raspisivanje tjeralice, odnosno uhidbenog naloga. Pojednostavljeno, nema pritvora - nema ni tjeralice za Todorićem. Todorić se u međuvremenu, kao što je poznato, javio nadležnom sudu u Londonu i započeta je procedura odlučivanja o njegovoj ekstradiciji Hrvatskoj, no sljedeće je ročište zakazano tek za travanj ove godine. Ako pak protiv Todorića prestane pritvor, odnosno tjeralica, prekida se i postupak ekstradicije.

U Hrvatskoj je pak neposredno prije nove godine otvorena nova istraga protiv Todorića zbog sumnji da je nezakonito dobio sredstva iz fonda Nexus Private Equity Partneri. Nakon otvaranja toga novog kruga istrage, tužiteljstvo nije ni protiv Todorića niti ostalih osumnjičenika - Todorićeva sina Ivana, predsjednika Uprave Nexusa Marka Lesića i člana Uprave Krešimira Ružđaka - tražilo pritvaranje. Međutim, u slučaju Todorića to se danas naglo promijenilo. Tužiteljice zagrebačkog Županijskog tužiteljstva predložile su sudu da tajkunu odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega u tom novom postupku obrazlažući to njegovom nedostupnošću u dosadašnjim postupcima.

Ključan rok

Sudac istrage odbio je taj prijedlog zaključivši da je protiv Todorića već na snazi raniji pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te da nema potrebe da se određuje pritvor po dvije osnove.

Premda to nitko nije želio komentirati, razlog potrebe za dodatno pojačavanje pritvora, po svemu sudeći, krije se u tome što je ispitivanje 16 navedenih svjedoka zbog kojih je istražni zatvor određen u listopadu vjerojatno već pri kraju pa bi se moglo dogoditi da se taj raniji pritvor Todoriću mora ukinuti, što bi rezultiralo i povlačenjem tjeralice.

Međutim, u tome trenutku bi se evenutalno otvorile pravne osnove da tužiteljstvo ponovi zahtjev za novi pritvor za Todorića, ovoga puta s više uspjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 00:31