IZVJEŠTAJ POLICIJE:

Privedeno 58 prosvjednika, ozlijeđeno je 12 građana i 21 policajac. Velika materijalna šteta

Zagreb, 260211. Radiceva.Pred kraj braniteljskog prosvjeda na Trgu Josipa Jelacica skupina od nekoliko stotina prosvjednika pripadnika Facebook grupe i BBB uputili su se prema Markovom trgu. U Radicevoj ulici na policijskim barikadama doslo je do sukoba izmedju policije i prosvjednika.Na slici: privodjenje prosvjednika.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miscevic / CROPIX

ZAGREB - U policijske postaje privedeno je 58 prosvjednika i nad njima se provodi prekršajna obrada, a tijekom intervencije policije ozlijeđeno je 12 građana i 21 policajac. Dvojici građana slomljeni su prsti, a u jednom slučaju sumnja se na lom ruke, dok su policajci lakše ozlijeđeni.

Rekao je to Tomislav Buterin, načelnik PU Zagrebačke na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu zagrebačke policije u 18 sati o sukobu policije i prosvjednika u Radićevoj i okolnim ulicama. Sila je uporabljena jer su nasilni prosvjednici, a bilo ih je između 800 i 1.000 pokušali probiti kordon u Radićevoj i krenuti na Markov trg pa je policija uzvratila suzavcem i silom, te ih potiskivala prema Trgu bana Jelačića.

U tom sukobu bilo je i kolateralnih žrtava kao što je snimatelj Nove TV kojem se u glavu odbila bačena cigla, a u policijskoj postaji završio je i Hrvoje Polan, fotoreporter agencije France Press.

Policija će pomoću snimki ustanoviti tko su bili organizatori nereda, a prema prvim saznanjima oni su detektirani među Bad Blue Boysima i Facebook prosvjednicima, dok Ivan Pernar nije prekršio odredbu i približio se Trgu bana Josipa Jelačića.

Pričinjena je i velika šteta, oštećeno je nekoliko automobila, uništeno je i oštećeno na desetke policijskih štitova i kaciga. Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja policije zahvalio je braniteljima jer su uspjeli održati prosvjed bez izgreda iako je i na Trgu bana Jelačića bilo pokušaja da se izazove nasilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 06:25