TOPLINSKI UDAR

Pripremite osvježenje i upalite klimu: Živa na termometru penjat će se i preko 36 Celzijevih stupnjeva!

 Ante Čizmić/Cropix

ZAGREB - Nakon sunčanog i vrućeg vikenda koji su svi s oduševljenjem dočekali, paklene vrućine nastavljaju se i ovog tjedna.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, živa u termometrima će ponegdje premašivati i 36 Celzijevih stupnjeva.

U cijeloj Hrvatskoj danas će biti sunčano, jedino u gorju poslijepodne postoji mala mogućnost za lokalne pljuskove. Vjetar uglavnom slab istočni i jugoistočni, a na Jadranu slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Maksimalna današnja temperatura zraka iznositi će između 31 i 36°C.

Već od ujutro temperature su svugdje iznad 20 stupnjeva, a temperature će vrlo brzo rasti i tijekom dana.

Tako je već u 8 sati u Dubrovniku izmjereno visokih 29 stupnjeva, dok su se u Šibeniku, Rijeci i Zadru kuhali na 28 Celzijevih stupnjeva. 22 Celzijevia stupnjeva bilo je u Zagrebu i Osijeku.

Slično vrijeme očekujemo i idućih dana. Sunčano, vruće i sparno čeka nas i tijekom utorka, srijede i četvrtka. U gorju postoji mogućnost za lokalne pljuskove, uglavnom u srijedu i četvrtak. Minimalna jutarnja temperatura zraka će iznositi od 17 do 23, a maksimalna od 32 do 36°C, u unutrašnjosti Dalmacije i do 38°C. Na Jadranu će puhati slab do umjeren maestral.

Temperatura mora kretat će se između 22 i 24 stupnja.

Prema DHMZ, nastavlja se razdoblje povoljnih biometeoroloških prilika koje će većini ljudi nakon mirnoga sna donijeti dobru radnu koncentraciju i raspoloženje. Kronični bolesnici neće imati poteškoća zbog vremenskog utjecaja.

Meteorolozi upozoravaju na visoko UV zračenje i preporučaju izbjegavanje većih napora na otvorenom u najtoplije doba dana.

Zbog velikih vrućina koje nas očekuju narednih dana Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdali upozorenje građanima.

Svi građani, a osobito starije osobe, djeca, trudnice i bolesnici, upozoravaju se da tijekom toplinskog vala sljedeća četiri dana izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati.

Treba izbjegavati naporan fizički rad, rashladiti tijelo tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi, a upozorava se i da se ne ostavljaju djeca ili životinje u parkiranom vozilu. Treba piti redovito i dovoljno tekućine, izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jesti treba češće manje obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

Za vrućina preporučuje se lagana široka svijetla odjeća od prirodnih materijala, zaštita šeširom širokog oboda ili kapom, te sunčanim naočalama.

Poželjno je rashladiti dom, sobnu temperaturu držati ispod 32 Celzijeva stupnja danju i ispod 24 stupnja noću. Preporučuje se noćno rashlađivanje stana zračenjem, a temperaturu u stanu snizit će i obješeni mokri ručnici.

Osobama s kroničnim bolestima savjetuje se da se konzultiraju s liječnikom te da se s njim posavjetuju i o utjecaju lijekova koje uzimaju na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova. Ministarstvo preporučuje građanima da zapišu važne brojeve - Hitna pomoć – 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112.

Ministarstvo također upozorava građane da trebaju biti u kontaktu s prijateljima i susjedima koji su sami kako bi im pomogli, osobito ako su pod rizikom.

Detaljne informacije o zaštiti od velikih vrućina mogu se naći na web stranici www.zdravlje.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 11:52