RAZMINIRANJE

Prgomet: 'Na tim poljima treba sijati sjeme za bolju Hrvatsku'

U posljednjih 20 godina od mina je stradalo 116 ljudi, od kojih 41 smrtno
 Emica Elveđi/EPH

Nakon što su proteklih godina pregledana 107,2 kvadratna kilometara na kojima je pronađeno 17.797 minsko-eksplozivnih sredstava, u srijedu je i službeno potvrđeno da je Vukovarsko-srijemska županija razminirana.

Simboličnu potvrdu o tome županu Boži Galiću uručio je Dražen Jakopec, ravnatelj HCR-a. U nazočnosti brojnih gostiju skupu se obratio i izaslanik predsjednice Republike, saborski zastupnik Drago Prgomet, koji je rekao da se “s današnjim danom stavlja točka na jedno zlo i stvaraju preduvjeti ekonomskog oporavka županije”.

- Neka naša pobjeda ne bude trijumfalističko ponašanje, pokazivanje fizičke moći hrvatskog naroda. Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman rekao je da pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih razdora i budućih zala. Na ovim poljima očišćenim od mina želimo sijati sjeme koje će Hrvatsku učiniti sigurnom, naprednom i boljom. Učinimo Hrvatsku zemljom u kojoj jedni druge nećemo procjenjivati po dobi, spolu, naciji, vjeri ili političkoj pripadnosti, već po vrijednosti karaktera koji imamo. Ne možemo se oteti dojmu da nam je politički život još uvijek zadojen oštrim i netolerantnim porukama. Neki ne shvaćaju da su nam za uspjeh potrebni zajednički trud, dijalog, kompromis i suradnja - rekao je Prgomet.

Razminiranje ove županije stajalo je 819 milijuna kuna, od kojih je iz državnog proračuna plaćeno 53 posto. Od 1996. od zaostalih je mina stradalo 116 osoba, od kojih 41 smrtno. Dosad su već potpuno razminirane Dubrovačko-neretvanska i Virovitičko-podravska županija, a ove godine bit će i Brodsko-posavska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:24