ZLOKOBAN PLAN

PREVARANTI MAHERI Lažirali dokumente pa im bankari dali milijun kuna kredita za - izmišljenu tvrtku

 CROPIX

Zbog prijevare i krivotvorenja isprava, kojima su prevarili OTP banku za 132 tisuće eura, odnosno gotovo milijun kuna, prijavljeni su slovenski državljanin L.V. (36) i A.L. (26), hrvatski državljanin, piše Slobodna Dalmacija .

Prema kaznenoj prijavi, njih su dvojica dogovorno lažirali dokumente za kredit koji im je, temeljem lažne dokumentacije, u listopadu ove godine i odobren. Prijevaru je osmislio i omogućio L.V., koji se zbog sličnih kaznenih djela trenutačno nalazi na odsluženju kazne u zatvoru Remetinac u Zagrebu, dok je mladi A.L. bio neposredni izvršitelj.

L.V. je, naime, lažirao kompletnu dokumentaciju na ime poduzeća koje uopće ne posluje. U toj firmi, koja je po lažiranim bonitetima izvrsno poslovala, A.L. je dobio čast da u svojoj 26. godini postane već financijski direktor.

Potom je novopečeni financijski direktor u OTP banci otvorio žiroračun, a istoj banci je ukazao toliko povjerenje da njegovu izvrsnu firmu i kreditno financiraju. Budući da im je cijela lažirana dokumentacija “prošla”, kredit je odobren, novac preuzet, a što se dalje događalo, lako je pretpostaviti.

Nakon što perspektivna firma nije platila ni jednu ratu kredita, banka je krenula s prisilnom naplatom, i tada se pokazalo da su lijepo namagarčeni. Svejedno, policija je uspjela pronaći prevarante, što i nije bio problem jer se financijski direktor predstavljao svojim pravim imenom, za koju su svrhu djelatnici banke morali na prepoznavanje u policiju.

Protiv perspektivnog dvojca podnesene su kaznene prijave, a banka će od njih moći jednog dana pokušati naplatiti štetu ako budu osuđeni.

Prijava protiv dvojca uslijedila je nakon što je USKOK podigao optužnicu protiv skupine osoba koja je istim načinom prijevare stekla najmanje 3,4 milijuna kuna. Skupina, u kojoj je 16 Hrvata i 36-godišnji Slovenac, optužena je da je od lipnja 2011. do kraja ožujka 2012. u Osijeku, Našicama, Orahovici, Pitomači, Zagrebu, Rijeci i Bjelovaru poharala banke lažiranjem dokumenata trgovačkih društava koja nisu obavljala djelatnost za koju su registrirana.

Potom su angažirali osobe koje su lažno prikazali kao djelatnike tih tvrtki, a oni su, za manju novčanu naknadu, dizali kredite u bankama.

U travnju je u Zagrebu pohapšena skupina koja je radila na isti način. Ukupno su optužene 32 osobe, a zaradili su 6,2 milijuna kuna. Ono što čudi jest da su neometano djelovali punih osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 03:43