PRESUDA ZA SLOBODNU DALMACIJU Šef Konstruktora Željko Žderić osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno

 Nikola Vilić / CROPIX

SPLIT - Željko Žderić je na Općinskom sudu u Splitu osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog korištenja krivotvorenog dopisa libijskog veleposlanstva kako bi tužbom dobio 1,7 milijardi kuna od Slobodne Dalmacije.

Druga je to osuđujuća presuda u posljednjih šest mjeseci direktoru i većinskom vlasniku propalog građevinskog poduzeća Konstruktor. Naime, zbog nepravilnosti u pretvorbi Konstruktora Žderić je prošle godine osuđen na šest mjeseci zatvora.

Prvo suđenje

Njega i trojicu optuženika optužnica iz 2010. teretila je za zloporabu ovlasti od travnja 1992. do kraja 1996., te da su privatizacijom Konstruktora oštetili Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) za više od dva milijuna kuna.

Općinski sud u Splitu u lipnju prošle godine Žderića je bezuvjetno osudio na šest mjeseci zatvorske kazne. Trojica preostalih optuženika u tom postupku - Josip Kuzmanić, Berislav Bašić i Ivica Mladineo - osuđeni su na uvjetne zatvorske kazne po šest mjeseci. Riječ je o nepravomoćnoj presudi na koju je Žderić uložio žalbu. U tužbi koju je Žderić podigao protiv Slobodne Dalmacije krivotvoreni dopis libijskog veleposlanstva trebao mu je poslužiti kao dokaz da je ta bogata afrička zemlja baš zbog teksta u utjecajnim hrvatskim novinama odustala od gradnje autoceste kroz pustinju.

Lažna tužba

Žderić je vijeće pokušao uvjeriti da je Konstruktor trebao u značajnoj mjeri sudjelovati u velikom projektu. U spornom je tekstu, naime, spomenuta kriminalna pretvorba Konstruktora, zbog čega je deset godina poslije Žderić i osuđen.

Žderić je u sudskom postupku protiv Slobodne pokušao dokazati da su mu te novine uništile sve izglede za posao težak 17,8 milijardi kuna, od čega je trebao zaraditi 10%. Stoga je 2007. podigao tužbu u kojoj je tražio rekordnu naknadu od 1,7 milijardi kuna.

No, dvije godine nakon podizanja tužbe novinari Slobodne Dalmacije otkrili su da je “libijski dopis” obična krivotvorina.

Poslije je grafološko vještačenje to i potvrdilo, pa je odbačena i Žderićeva tužba, a protiv njega je pokrenut postupak zbog krivotvorenja isprava.

Ispostavilo se da Konstruktor nikada nisu ni uzeli u razmatranje kao kooperanta. Zbog spriječenosti poslovnim obvezama, Žderić nije došao na objavu presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:05