ZDRAVSTVO U PROBLEMU

PRESUDA ZA KOLAPS Medicinskim sestarama bolnice moraju isplatiti milijune kuna

 Duje Klarić / CROPIX, Arhiva / CROPIX

SPLIT Ministarstvo zdravlja i hrvatske bolnice, a među njima i KBC Split, dobro će morati posegnuti u svoje “kasice prasice” kako bi namirili potraživanja svih onih medicinskih sestara koje su ih tužile zbog isplaćenih umanjenih jubilarnih nagrada, piše Slobodna Dalmacija.

Prema riječima Silvane Ganze, predsjednice splitske podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata sestara i tehničara, samo u KBC-u Split ima 300 medicinskih sestara koje su tužile bolnicu za umanjenu isplatu jubilarnih nagrada. Splitska bolnica će sestrama morati isplatiti nekoliko stotina tisuća kuna, dok će se ukupni iznos, na razini cijele države, mjeriti u milijunima.

Čeka se pravomoćnost

- Istina je, dobile smo parnicu na splitskom Općinskom sudu kojom smo tužile poslodavca zbog isplate umanjenih jubilarnih nagrada za 2013. i 2014. godinu. Sada samo čekamo pravomoćnost te presude i onda slijedi isplata - kaže nam Ganza.

Prema Temeljnom kolektivnom ugovoru, koji su, između ostalih, potpisali i Hrvatski liječnički sindikat i Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu, jubilarne nagrade bile su umanjene još krajem prosinca 2012. godine.

- Mi se s time nismo složile, nismo potpisale taj dokument i tužile smo poslodavca. Medicinske sestre koje rade pet godina trebale su, naime, dobiti 1800 kuna, a dobile su po 500 kuna, one s deset godina staža trebale su dobiti 2200, a dobile su 625 kuna, kolegicama s petnaest godina staža trebalo je pripasti 2700 kuna, a dobile su 750, onima s dvadeset godina trebalo je biti isplaćeno 3150, a dobile su 875 kuna, onima s 25 godina 3600, a dobile su 1000 kuna, sestre s 30 godina staža trebale su dobiti 4500, a dobile su 1250 kuna, one s 35 godina staža trebale se primiti 5400 kuna, a dobile su 1500 kuna, dok su sestre s 45 godina staža trebale dobiti 9000 kuna, a dobile su 2500 kuna. Vidite li kolike su te razlike. I sada će medicinske sestre sve to dobiti - objašnjava Silvana Ganza.

Bit će još tužbi...

No, to nije sve, bolnice bi mogle imati još nenadanih troškova. Ako ih, naime, medicinske sestre budu tužile zbog neplaćenih putnih troškova, kao što su to već uradile tri medicinske sestre iz splitskog KBC-a, mogao bi to biti novi milijunski udar na hrvatski zdravstveni sustav, piše Slobodna.

- Nedavno sam dobila punomoći od triju sestara da ih u ime Sindikata zastupam na sudu u njihovoj tužbi zbog neisplaćenih putnih troškova. KBC Split, naime, isplaćuje putne troškove za samo prvu zonu, pa sve sestre koje žive izvan Splita na posao putuju o svom računu. Trenutačno u KBC-u Split takvih medicinskih sestara ima stotinjak i sve su zakinute na putnim troškovima. Zasigurno se radi o značajnim novčanim sredstvima jer se po zakonu naknada za putne troškove može tražiti za pet godina unatrag - zaključuje Silvana Ganza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:35