PAPRENA KAZNA

Prespavali biste na klupi u Dubrovniku? Pripazite, to će vas koštati kao noćenje u hotelu s pet zvjezdica

Osobito se zabranjuje spavanje na klupama i sjedanje na naslonima klupa s nogama na sjedalu

Arhivska fotografija

 Marko Miščević/CROPIX

Ležanje na travnjaku, na javnoj površini, u brojnim je gradovima poželjna slika društva, kod nas izaziva skanjivanje. Koliko je ljudi, toliko je i hodajućih fotoreportera s društvenih mreža koji su krenuli sa sezonom fotografiranja ‘golaća‘ po Stradunu i turista koji na klupi, u parku ili na nekom od baš, baš rijetkih travnjaka u Dubrovniku ‘ubiju oko‘, piše Dubrovački vjesnik.

Sve popraćeno maksimom „Jadnitismo, kakvi su nam ovo gosti”! A, spavanje na klupi ili travnjaku, na javnoj površini, u rangu je najskupljih noćenja u Dubrovniku. Takav odabir plaća kao luksuz s pet zvjezdica.

image

Arhivska fotografija

Milo Kovač/Dubrovački vjesnik

Naime, u nizu zabrana koje propisuje dubrovačka Odluka o komunalnom redu, stoji da je zabranjeno parkove, trgove, parkirališta, travnjake, dječja igrališta, rekreacijske površine, zelene površine, klupe i druga javna mjesta koristiti za ležanje i spavanje.

Štoviše, uz uništavanje opreme, paljenje vatre, penjanje po drveću, „na javnim zelenim površinama osobito se zabranjuje spavanje na klupama i sjedanje na naslonima klupa s nogama na sjedalu”.

Cijena takvog, po autorima lokalnih pravila, neprihvatljivog ponašanja u Dubrovniku iznosi 1320 eura! Da ne bi bilo zabune, nije Dubrovnik jedini hrvatski grad koji ležanje na travnjaku ili klupi ima na popisu skupocjenih prekršaja komunalnog reda.

Naprimjer, u Šibeniku je zabranjeno "gaziti, hodati, igrati se i ležati po uređenom travnjaku". Tko zagazi na javni travnjak, prijeti mu kazna u vrijednosti nekadašnjih 5000 kuna, piše Dubrovački vjesnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 19:13