AFERA CORE MEDIA

PREOKRET NA SUDU Dijana Čuljak za pranje novca okrivila muža: 'Ugovor nisam svjesno potpisala'

'Nikada nisam sudjelovala u poslovanju Core Medije niti su mi poznati detalji o osnivanju te tvrtke'
 Damjan Tadić/CROPIX

Nikada nisam sudjelovala u poslovanju Core Medije niti su mi poznati detalji o osnivanju te tvrtke - izjavila je Dijana Čuljak, donedavna zvijezda HTV-a, u svjedočenju tijekom istrage protiv njezina bivšeg supruga Vladimira Šelebaja i ostalih okrivljenika u aferi Core Media.

Međutim, tu njezinu tvrdnju ne demantira samo njezin bivši suprug, koji je iznoseći obranu ustvrdio da je zapravo Dijana Čuljak držala dirigentsku palicu dok je on bio formalni izvršitelj.

SMS uoči raspada

“Sve je nastalo na mojoj ideji, Šelebajevim novcima i tvojim vezama”, napisala je upravo Dijana Čuljak u SMS poruci koju je poslala svom prijašnjem suradniku Edvinu Softiću kad se počelo raspadati njihovo partnerstvo u Core Mediji i plasman njihovih projekata na Novu TV i HTV. To je samo jedna od SMS poruka koje je Softić predao istražiteljima, a koja potkrepljuje obranu Vladimira Šelebaja da je sama ideja osnivanja tvrtke za vanjsku produkciju bila ideja Dijane Čuljak.

Prema svježe podignutoj optužnici kojom tužiteljstvo tereti samo Šelebaja i četvero njegovih pomagača, ali ne i Dijanu Čuljak, novac se iz tvrtke izvlačio upravo u vrijeme dok su oni bili u braku.

Za crne isplate

Ukupno je, tvrdi tužiteljstvo, iz Core Medije i Media Spota, koji je vodio Softić, od 2004. do 2008. godine na temelju fiktivnih faktura izvučeno više od 16 milijuna kuna, pri čemu je državni proračun oštećen za 3,1 milijun kuna PDV-a. Tvrtke Šelebajevih pomagača ispostavljale su Core Mediji i Media Spotu lažne ili uvećane fakture, Šelebaj je nalagao plaćanje, a onda je isplaćena sredstva dobivao natrag u gotovini, dajući pomagačima oko pet posto provizije. Tako “zarađen” novac Šelebaj je koristio za crne isplate, primjerice u međuvremenu optuženom Siniši Svilanu za plasman emisija Core Medije na Novu TV, Hloverki Novak-Srzić za njezin angažman i slično. Vjerojatno i pojedincima na HTV-u, kako proizlazi iz prikupljenih podataka tijekom istrage. No, dio kolača sasvim je sigurno ostao i u džepu vlasnika Core Medije.

Međutim, sada Dijana Čuljak u svjedočenju pred nadležnim tužiteljstvom naglašava da čak ne zna je li njezin tadašnji suprug 2004. osnovao Core Mediju ili je to učinio netko drugi. Priznala je samo da je povezala Šelebaja i Softića radi mogućeg dogovora o osnivanju tvrtke za vanjsku produkciju.

Ne zna da je vlasnica

- Znam samo da je Šelebaj bio šef. On je htio surađivati s HTV-om, ali kako sam ja tamo radila, bilo je nemoguće ostvariti takvu suradnju. Stoga je Šelebaj nagovorio Softića da osnuje svoju tvrtku i da posluje preko nje. Tako je Softić osnovao Media Spot - istaknula je Dijana Čuljak, napominjući da nikada nije potpisala ugovor o tajnom vlasništvu nad Core Medijom, barem ne svjesno. Dodala je kako postoji mogućnost da je takvo što ipak potpisala “među raznom dokumentacijom koju joj je Šelebaj davao da potpisuje”. U svog tadašnjeg supruga imala je, kaže, bezgranično povjerenje. Ustvrdila je također da ne zna ni za ugovor o tajnom društvu vezan uz tvrtku Patrimonium, kao ni da je ona dvotrećinski osnivač i vlasnik Media Spota.

No, iskazi Vladimira Šelebaja i pronađena dokumentacija jasno govore da je Dijana Čuljak bila vlasnički povezana sa spomenutim tvrtkama. Osim toga, Edvin Softić je istražiteljima predao nekoliko mobitela u kojima je ostala sačuvana SMS korespondencija s Dijanom Čuljak. U tim SMS porukama Dijana Čuljak, često na vrlo vulgaran način, piše Softiću ne samo o stvarima koje se odnose na poslovanje Core Medije i Media Spota, već i o zakulisnim igrama, ljudima s HTV-a koji su im pomagali i plaćanju istima.

Stoji iza Patrimoniuma

- Prema mojim saznanjima, iza tvrtke Patrimonium, koja je dvotrećinski vlasnik Media Spota, bili su Dijana Čuljak i Vladimir Šelebaj - izjavio je Softić koji je bio vlasnik jedne trećine.

Međutim, Dijana Čuljak nije imala nikakvu formalnu funkciju ni u Core Mediji, ni u Media Spotu, tako da nije imala ni formalne ovlasti koje bi prekršila, stoga se nije ni našla na popisu optuženih uz svog bivšeg supruga. Zanimljivo je, međutim, da se Vladimira Šelebaja tereti i kao stvarnog voditelja poslovanja Media Spota iako u toj tvrtki nije imao formalne ovlasti.

Softić: Rekao je ‘ne brini se, nastradat će samo Cikač’

Edvin Softić u svom je iskazu naveo kako je čuo da se u Gundulićevoj 55, u sjedištu Core Medije, na dva stroja broji novac. To je navodno radio sada suoptuženi Tonček Mandić, koji je novac vadio iz kutija, brojao na strojevima i stavljao u kuverte. O tome je pitao Dijanu Čuljak koja mu je rekla da se ne zamara, jer Šelebaj zna što radi. Njega je pitao za, sada suoptuženog, Marija Cikača. - Rekao mi je da Cikač ništa ne radi, ali da u stvari radi puno. Pitao sam ga jel’ to sve legalno, a on mi je rekao da se ne brinem jer ako bude problema, nastradat će Cikač, a ne ja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:14