NAKON SMRTI NADBISKUPA

Prenđu u Zadru naslijedio mons. Milivoj Bolobanić, egzorcist

Bolobanić je u Hrvatskoj poznat po knjizi 'Kako prepoznati zamke Zloga', u kojoj opširno obrađuje temu egzorcizma, a i sam se bavi egzorcizmom
 Ivana Skoblar/Cropix

ZADAR - Mons. Milivoj Bolobanić, župnik župe Kraljice mira na zadarskom predjelu Stanovi i bivši generalni vikar Zadarske nadbiskupije, izabran je u subotu poslijepodne za privremenog upravitelja Zadarske nadbiskupije, nakon smrti nadbiskupa Ivana Prenđe.

Mons. Bolobanić obnašat će funkciju privremenog upravitelja sve do izbora novog nadbiskupa Zadarske nadbiskupije, za što ne postoji vremensko ograničenje, i čiji izbor treba potvrditi Papa Benedikt XVI. Bolobanić je izabran na sastanku Zbora savjetnika - šestorice svećenika koje je za života imenovao pokojni nadbiskup Prenđa.

Nakon što je mons. Prenđa 25. siječnja preminuo, Zbor savjetnika u sastavu mons. Ivica Mustać, mons. Joso Kokić, don Srećko Frka Petešić, don Zdenko Milić, don Igor Ikić i don Jure Zubović imao je rok od osam dana da izabere privremenog upravitelja Zadarske nadbiskupije.

Iako se očekivalo da će ovih šest svećenika između sebe izabrati upravitelja, odluka je ipak pala na vanjskog kandidata mons. Bolobanića, iskusnog 73-godišnjeg svećenika, nekadašnjeg generalnog vikara. Bolobanić je u Hrvatskoj poznat po knjizi 'Kako prepoznati zamke Zloga', u kojoj opširno obrađuje temu egzorcizma, a i sam se bavi egzorcizmom.

Doznajemo da su među šestoricom svećenika održana dva kruga glasanja prilikom izbora privremenog upravitelja, a glasanje je bilo tajno. Navodno je mons. Joso Kokić, ravnatelj zadarske Klasične gimnazije Ivana Pavla II, u prvom krugu dobio tri glasa, zbog čega je glasovanje trebalo ponoviti jer nije imao većinu.

U javnosti se nagađalo da će Zbor savjetnika između sebe za privremenog upravitelja izabrati mons. Ivicu Mustaća, jednog od najbližih suradnika pokojnog nadbiskupa Prenđe i dosadašnjeg generalnog vikara Zadarske nadbiskupije, koji je i katedralni župnik u Zadru, no svećenici mu nisu poklonili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 00:13