STVARNI ODNOSI U VLADI

Premijerkin vrtuljak ljubavi: Milinoviću najmanje vjeruje

Jadranka Kosor šefica je ministrima koje je uglavnom odabrao Sanader. Kako s njima surađuje, koga cijeni, od koga zazire i zašto?
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Za razliku od prethodnika, Jadranka Kosor među članovima svoje Vlade nema prijatelja, dakle ljudi s kojima se i privatno druži. S većinom je ministara na “vi” čak i u razgovorima daleko od očiju javnosti. Rijetko s kime popije kavu izvan radnog vremena. Malo je onih kojima u potpunosti vjeruje s obzirom na delikatan odnos ministara s bivšim premijerom Sanaderom, koji je postao njezin najveći kritičar.

Možda najopušteniji odnos ima sa šefovima koalicijskih stranaka, a najviše vjeruje predsjedniku HSS-a Josipu Friščiću. S nekim ministrima iz vlastite stranke komunikacija je daleko od ugodne. Koliko se god trudila to sakriti, s ministricom Matković ima posebno hladan odnos. Bianca pokušava popraviti svoj rejting, ali teško da će joj premijerka zaboraviti krive korake, kaže naš sugovornik iz Banskih dvora. Čini se da najviše respekta Kosor ima prema Marini Matulović-Dropulić.

1 Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade

U Sanaderovoj vladi nisu se slagale. Nakon što je Kosor postala premijerka, HSLS-ova potpredsjednica pokazuje se kao njezina saveznica. Ali Kosor je nepovjerljiva, novom šefu HSLS-a nudila je mjesto Đurđe Adlešič.

3 Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova

Jandroković je u Vladi ostao kao Sanaderov čovjek, ali se brzo stavio na raspolaganje novoj šefici, prihvatio novu političku realnost i počeo zadobivati njezino povjerenje. U važnim pregovorima sa Slovenijom dosljedno je izvršavao dogovorenu politiku.

4 Božo Biškupić, ministar kulture

Najbliži Sanaderov suradnik i osobni prijatelj prihvatio je novu šeficu, ali dolaskom Kosor u premijersku fotelju njegova je uloga značajno oslabljena. Djelovanje mu je svedeno usko na resor kulture.

5 Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja

Kao novi ministar, Fuchs je od početka lojalan premijerki, o svemu što radi savjetuje se s njome i ništa joj neće učiniti iza leđa.

6 Tomislav Ivić, ministar obitelji i branitelja

Korektno surađuje s premijerkom, kao i prije dok je bio njezin državni tajnik u Ministarstvu branitelja. Za njegovo imenovanje u Vladu najzaslužniji je Vladimir Šeks i on se smatra njegovim čovjekom.

7 Damir Bajs, ministar turizma

Za razliku od Pankretića, HSS-ov ministar turizma nije u posebno srdačnim odnosima s Kosor. Bajs spada u drugu struju HSS-a koja ne podržava bezuvjetno koaliciju s HDZ-om i ne dijeli Friščićevu odanost premijerki, iako se do sada nije sukobljavao s njome.

9 Božidar Kalmeta, ministar mora i razvitka

Kao pripadnik desne HDZ-ove frakcije, Kalmeta nikada nije bio blizak s Kosor. Brojne afere u njegovu resoru postale su teret za premijerku i njenu vjerodostojnost u borbi protiv korupcije. Zbog njegova utjecaja unutar stranke, Kosor ga mora trpjeti.

10 Tomislav Karamarko, ministar policije

Karamarkov problem u odnosima s premijerkom jest činjenica da ga dio desne frakcija HDZ-a drži odgovornim za istrage koje štete stranci. Kosorica ih je primirila, ali pitanje je kad će trebati birati između stranačkog mira i njegove pozicije.

11 Ivan Šuker, ministar financija i potpredsjednik Vlade

Premijerka ima veliko povjerenje u Šukera, a njihovi dobri odnosi datiraju još iz prve Sanaderove vlade. U sukobima koje je imao s Polančecom, Kosor je uglavnom bila na Šukerovoj strani. Kosor ga je unaprijedila u potpredsjednika, a on joj je posebno važan zbog proračuna za 2010.

12 Darko Milinović, ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade

Otkako je došla na čelo vlade, Kosor je najviše problema imala s ministrom zdravstva, koji je njezin stranački zamjenik i glavni suparnik. Milinović ne krije političke ambicije i već je više puta javno oponirao stavovima premijerke. Morala ga je imenovati za potpredsjednika Vlade jer on iza sebe ima snažnu stranačku potporu.

13 Branko Vukelić, ministar obrane

Nije ulazio u sukobe s Kosor, dosljedno provodi Vladinu politiku i poštuje odluke šefice. Kosor ga je nedavno posjetila u bolnici i potvrdila da i dalje računa na njega.

14 Ivan Šimonović, ministar pravosuđa

Kosorica nema neko posebno mišljenje o njemu. Potreban joj je zbog relativnog ugleda koji uživa među predstavnicima EU koji ga pak drže važnim za provođenje reforme pravosuđa i borbi protiv korupcije što su prioriteti Bruxellesa.

16 Davorin Mlakar, ministar uprave

Mlakar je ambiciozno krenuo u projekt reforme državne uprave i smanjenje broja općina. Zasad ga premijerka pušta na miru, ali će njegov položaj ovisiti o uspjehu ili neuspjehu spomenute reforme. Velikih političkih ambicija nema pa ne stvara neke tenzije u odnosima s Kosor.

17 Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade

Nije imao sukoba s premijerkom i dobro surađuju. Primjedbe SDSS-a na Vladinu politiku artikulira uglavnom Milorad Pupovac.

18 Bianca Matković, ministrica bez portfelja

Između nje i premijerke stoji Sanaderova sjena. Bianca Matković nije izbor Jadranke Kosor, nego Sanadera. Među njima postoji animozitet koji je završavao i sukobima. Kosor pokušava marginalizirati njezin utjecaj.

Đuro Popijač ministar gospodarstva (19)

Popijač je u Vladu ušao zadnji i to kao premijerkin izbor. Njegov angažman Kosor je dogovarala s poslodavcima koji su spremni pomoći joj u prevladavanju gospodarske krize, što nije dobro prihvaćeno u dijelu HDZ-a. I sama je priznala kako je morala obaviti puno konzultacija prije nego je donijela konačnu odluku o Popijaču. Za Jadranku Kosor je važno da Popijač opravda povjerenje koje mu je ukazala jer bi njegov neuspjeh mogao biti stavljen njoj na teret.

Dobri i mili: Matulović-Dropulić (8), Čobanković (2) i Božidar Pankretić (15)

Ministrica Matulović-Dropulić spada među članove Vlade koje premijerka Kosor posebno poštuje, a možda i najviše od svih. Nisu osobno bliske, ali njeno mišljenje Kosor uvijek uvažava i prihvaća je kao autoritet u struci. Božo Pankretić je, pak, zbog pobune seljaka ljetos imao nesporazume s Kosor. Taj spor nije ostavio traga i oni danas korektno i dobro surađuju. HSS je od početka stao uz premijerku Kosor i potvrdio se kao njen najpouzdaniji koalicijski partner, a tu HSS-ovu politiku u Vladi dosljedno provodi upravo Pankretić. Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, pouzdani je stranački vojnik koji izuzetno dobro surađuje s premijerkom. U više je navrata iskazao punu lojalnost novoj šefici, pa se spominjao i kao ozbiljni kandidat za potpredsjednika Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:50