SASTANAK U VLADI

Premijer Plenković primio indijskog šefa diplomacije dr. Subrahmanyama Jaishankara

Farmaceutska industrija, digitalni sektor i infrastruktura istaknuti su kao tri glavna potencijalna područja suradnje
Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je ministra vanjskih poslova Republike Indije Subrahmanyama Jaishankara
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković primio je u petak u Banskim dvorima ministra vanjskih poslova Indije dr. Subrahmanyama Jaishankara s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima s naglaskom na jačanje trgovinske razmjene i gospodarske suradnje, priopćeno je iz vladina ureda za odnose s javnošću.

Teme razgovora bile su odnosi Hrvatske i Indije, regionalni odnosi u okružjima obiju zemalja i aktualna globalna i sigurnosna pitanja, borba protiv COVID-19, kao i suradnja Europske unije i Indije, navodi se u tekstu priopćenja.

image
Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je ministra vanjskih poslova Republike Indije Subrahmanyama Jaishankara
Goran Mehkek/Cropix

Indijsko gospodarstvo očekuje stabilan rast, a predstojećim ulaskom Hrvatske u europodručje, uz strateško partnerstvo EU-Indija koje je započelo 2018. godine te buduće ugovore o kojima se trenutno pregovara, stvaraju se sve bolji uvjeti za produbljivanje trgovinske razmjene i gospodarske suradnje između Hrvatske i Indije.

image
Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je ministra vanjskih poslova Republike Indije Subrahmanyama Jaishankara
Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski premijer je i ovom prigodom službeno uputio poziv premijeru Indije Narendri Modiju da posjeti Hrvatsku, dodaje se u priopćenju.

Nakon susreta s premijerom Plenkovićem, Jaishankar se sastao i s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom

"Brojne su mogućnosti (za suradnju) u farmaceutskom sektoru, digitalnom sektoru i infrastrukturi", kazao je Jaishankar na konferenciji za medije.

"Vjerujem da će Hrvatska poslužiti hrvatskim tvrtkama kao vrlo dobra platforma za poslovanje", dodao je.

Grlić Radman je izjavio da se nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju očekuje i razvoj obrambene suradnje između Indije i Hrvatske.

„Ulaskom Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor očekuje se i lakše poslovanje za strane subjekte, na što Indija isto računa“, kazao je Grlić Radman.

Jaishankar je u petak sudjelovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a (Gymnich) u Brdu kod Kranja, na kojemu se razgovaralo o afganistanskoj krizi.

„U kontekstu afganistanske krize Hrvatska i Indija kao prioritet vide humanitarnu potporu, kontrolirane migracije, ali jednako tako i poduzimanje svih napora za suzbijanje terorizma“, kazao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova poručio je da Hrvatska i Indija, najmnogoljudnija svjetska demokracija, svoje veze temelje na vrijednostima demokracije, slobode i vladavine prava.

Jaishankar je prvi indijski ministar vanjskih poslova koji je posjetio Hrvatsku, a Grlić Radman poručio je da će taj posjet otvoriti "nova poglavlja naše suradnje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 17:39