NOVE OKOLNOSTI

PREMIJER PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE 'Epidemiološka situacija znatno je bolja, treba ohrabriti povratak u škole'

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako se epidemiološka situacija znatno poboljšala u odnosu na prve preporuke školama te je poručio roditeljima da se ohrabre i puste djecu na nastavu.

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da nove preporuke školama omogućuju veći broj učenika, a s obzirom na to da smatra kako je nova situacija povoljnija, roditeljima je poručio da se slobodno mogu ohrabriti.

- Molim sve osnivače obrazovnih ustanova da u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja rastumače nove okolnosti profesorima, ravnateljima, učiteljima te roditeljima i da se u novim okolnostima shvati da treba iskoristiti tjedne pred nama da unatoč nepredviđenim okolnostima naši učenici imaju mogućnost biti u razredima i dobivati obrazovanje u metodološkom smislu kakvo je izvorno predviđeno - rekao je premijer.

- Vjerujem da će i ministar zdravstva, epidemiolozi i predstavnici HZJZ-a ohrabariti povratak u škole - dodao je.

Kroz razgovor sa sindikatima postići rješenje

Plenković se osvrnuo na razgovore sa sindikatima državnih i javnih službi izrazivši uvjerenje da će se kroz nastavak razgovora idućega tjedna postići rješenje koje će biti "na obostranu korist i zadovoljstvo".

Podsjetio je da bi se "u normalnim okolnostima" s 1. listopadom plaće povećale 18,3 posto, a u sektoru obrazovanja 23,5 posto.

- U ovim okolnostima mislim da je dobro da pokažemo određeni signal odgode dogovorenih povećanja. Mislim da smo na tragu dogovora - ustvrdio je premijer.

Vezano za mjere za otklanjanje potresa i objavljeni poziv Ministarstva državne imovine za financiranje najamnina za zamjenski stan, Plenković je najavio da će posebni tim predstavnika Ministarstva otići u SD Cvjetno naselje pojasniti onima koji su trenutno tamo što trebaju poduzeti kako bi se kandidirali za najam stana.

Istaknuo je da su sredstva osigurana, ali i da svatko ima pravo tražiti dodatnu provjeru stručnjaka u slučajevima kad prilikom prve procjene šteta, kad su se stavljale oznake o uporabljivosti nisu dobili oznaku, a kasnije je došlo do oštećenja.

Osigurati dostojan život građanima u najkraćem roku

- S te strane ćemo izaći ususret tako da svi naši građani dostojanstveno žive u najkraćem mogućem roku - poručio je premijer.

Rekao je i da Ministarstvo graditeljstva s Ministarstvom zaštite okoliša radi na novom pozivu koji se odnosi na intervencije popravaka krovova, dimnjaka, ugradnju kondenzacijskih bojlera, koji će omogućiti svim sugrađanima da imaju toplu vodu.

Za sufinanciranje bojlera predviđeno je 8000 kuna.

S obzirom da je Zakon o obnovi u javnoj raspravi, naglasio je da svi oni koji su imali sredstva, osiguranje i žele obnavljati svoju nekretninu to mogu raditi bez obzira na donošenje Zakona, odnosno ne moraju ga čekati.

Plenković je ocijenio i da ima dovoljno vremena za kampanju i organizaciju parlamentarnih izbora koji će se održati 5. srpnja.

- Dobro je da je datum nakon kraja hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, imamo još dosta zadaća, a uskoro će krenuti i revidirana rasprava o budućem sedmogodišnjem europskom proračunu kao i planu oporavka koji će biti ključni elementi poluga gospodarskog razvoja i oporavka članica EU - naglasio je.

Pomoć od 9 milijuna kuna poljoprivrednim prozvođačima, posebice stočarima

Vlada je u četvrtak odlučila o izvanrednoj pomoći proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje te subjektima koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara, za što je osigurano devet milijuna kuna.

To je jedna u nizu mjera kojom se pokušava pomoći poljoprivrednim prozvođačima, posebice u stočarskoj proizvodnji, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Naime, smanjenom gospodarskom aktivnošću koja je prouzročena epidemijom Covid-19 došlo je do smanjene potražnje i mogućnosti plasiranja na tržište i poljoprivredni proizvođači su dovedeni u situaciju da imaju viškove.

Također, pad potražnje doveo je do poremećaja na tržištu, što je utjecalo na cijenu mesa, a posljedično i živih grla namijenjenih za klanje. Tako se na gospodarstvima primarnih proizvođača, uzgajivača stoke nalazi određen broj grla, koja su u optimalnoj dobi i tjelesnoj težini za klanje ili su ju već prerasli, a čiji vlasnici zbog smanjene potražnje imaju problema s plasmanom na tržište, obrazlaže se u Vladinoj odluci.

- Radi se o 4000 junadi, 6000 svinja i 8000 janjadi. Svakim daljnjim protekom vremena i odgađanjem klanja, takva grla gube na kvaliteti, a time u konačnici i na cijeni - rekao je Tušek.

Da bi se smanjila trenutačna neravnoteža ponude i potražnje, koja stvara pritisak na smanjivanje cijena, potrebno je dodijeliti novčanu potporu uzgajivačima za sva grla koja su zbog gubitka tržišta i dalje ostala u tovu na farmama, a kako bi se olakšao njihov plasman na tržište, navodi se u obrazloženju.

Davanjem novčane potpore smanjit će se gubici nastali produžetkom tova i smanjivanjem cijene na tržištu, a omogućiti kontinuirana proizvodnja na farmama primarnih proizvođača junećeg, svinjskog i janjećeg mesa.

Novčanu pomoć za klanje grla, koja su svojom dobi ili tjelesnom težinom prešli standarde koji su inače prihvatljivi tržištu, dobit će i subjekti koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara.

Ovom mjerom smanjit će se poteškoće koje imaju poljoprivredni proizvođači do pokretanja veće potražnje, turizma i svega što se čini po pitanju pokretanja gospodarstva, istaknuo je Tušek. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 00:48