ŠEF OBAVJEŠTAJACA

Premijer i šef HDZ-a dogovorili su se oko novog čelnika SOA-e?

 Boris Kovačev/EPH

Ime novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) usuglašeno je u utorak, i to između premijera Tihomira Oreškovića i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Njihov dogovor trebala bi potvrditi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. S jedne strane se govori da je dogovoreno da novi ravnatelj bude Daniel Markić, ali Karamarkova strana to odlučno opovrgava.

Tu informaciju dobili smo iz uskog kruga koji dogovara novog ravnatelja tajne službe i to praktično još od veljače kad je predsjednica Grabar-Kitarović napisala odluku o razrješenju Dragana Lozančića i poslala je premijeru Oreškoviću na supotpis.

Dvojica kandidata

Premda se po Zakonu o sigurnosnim službama ravnatelja SOA-e imenuje i razrješuje supotpisom predsjednice države i premijera, zbog specifičnosti u kojima funkcionira aktualna Vlada u postupak imenovanja Lozančićeva nasljednika uz osobe koje su na to zakonski ovlaštene uključen je i prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Prije tjedan dana se činilo da postoji dogovor barem oko nekoliko ljudi koji bi ušli u uži izbor kandidata za novog šefa tajne službe, ali se ubrzo pokazalo da premijer i prvi potpredsjednik imaju različite afinitete. Nakon što je izašlo u javnost da je premijerov kandidat Daniel Markić, jedan od Lozančićevih bližih suradnika, Karamarko je otvorio karte i javno rekao da on ima dvojicu svojih kandidata. Nije kazao njihova imena, ali se saznalo da je jedno Tonija Matasa, bivšeg šefa Centra SOA-e u Zadru.

Bez imena

- Predsjednica i premijer započeli su razgovore o novom ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije, ali ni jedno ime nije izneseno, niti se razgovaralo o konkretnim kandidatima - kazao nam je jedan od suradnika predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović govoreći o susretu premijera Oreškovića i šefice države u ponedjeljak kasno poslije podne. Njen suradnik je dodao da će se razgovori s premijerom Oreškovićem nastaviti, a ime nove osobe na čelu SOA-e će također doći na red. Ponovio je ono što je predsjednica i sama rekla - da ona nema svojih kandidata, ali očekuje da joj Vlada predloži osobe koje će biti stručne, kompetentne i politički neovisne.

Različita tumačenja

Ovakvim stavom predsjednica države je jasno stavila do znanja da se neće uključivati u prijepor koji je nastao između Oreškovića i Karamarka oko ravnatelja službe, te da to ostavlja njima da riješe sami. A oni su to, kako saznajemo iz njihova kruga, i učinili.

Orešković i Karamarko u utorak su imali sastanak na temu novog ravnatelja tajne službe i pritom su stavili na stol imena koja su bila u opticaju. Nismo saznali kojim je tijekom išao razgovor, no čini se kako ne tumače svi na jednaki način rezultate razgovora.

Odapete strelice

Karamarko se još prije nekoliko dana žestoko protivio mogućnosti da ravnatelj SOA-e postane Markić koji je navodno bio premijerov izbor. Kada je to bilo objavljeno iz izvora bliskih Karamarku stigla je informacija da je šef HDZ-a čak spreman razvrgnuti suradnju s Oreškovićem ukoliko će i dalje ignorirati njegove prijedloge. Smisao poruke iz neimenovanog izvora bliskog šefu HDZ-a bio je da bi Orešković morao imati na umu da je na poziciji premijera zahvaljujući Karamarku, te da mu ona ovisi o podršci HDZ-ovih zastupnika u Saboru. Premda su strelice odapete prema predsjedniku Vlade bile vrlo otrovne, a ton poruke vrlo grub, Orešković je već u ponedjeljak dobio podršku HDZ-ove saborske većine koja je bez i jedne iznimke podržala proračun i amandmane iza kojih je stajala Vlada, što zapravo znači da je premijer glatko prošao prvi ozbiljni ispit u Saboru. Ravnatelj SOA-e ključna je funkcija u obavještajnom aparatu i jedna od nekoliko izvršnih ovlasti koje Ustav daje predsjedniku(ci) države.

Orepić traži novog šefa policijskog USKOK-a

Ministar policije Vlaho Orepić raspisao je interni oglas u kojem se traži novi šef Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK), nakon što je s te dužnosti razriješen Mario Bertina.

Oglas je objavljen na web stranicama MUP-a, a rok za prijavu kandidata za novog šefa PNUSKOK-a je osam dana od objave, zaključno do 30. ožujka. Zakon o policiji propisuje uvjete koje mora ispunjavati šef PNUSKOK-a, a kandidate, od životopisa do intervjua s njima, ocjenjuje posebna komisija.

Ministar Orepić najavio je reorganizaciju policije i u skladu s njome nova kadrovska rješenja, no očigledno je procijenio kako je dužnost šefa PNUSKOK-a prevažna da bi je čekala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:41