SJEDNICA VLADE

Premijer Andrej Plenković najavio je danas novo izdanje narodnih obveznica

Dodao je da će i ovaj put u obveznice, osim građana, moći ulagati i institucionalni ulagači

Andrej Plenković

 Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u srijedu da će ministar financija Marko Primorac sutra predstaviti novo izdanje "narodnih" obveznica, ročnosti tri godine, s ciljem prikupljanja 750 milijuna eura.

"Nastavljamo politiku povjerenja u javne financije, nakon izdanja obveznica i više izdanja trezorskih zapisa. Smatramo da je to itekako dobar i koristan način i za ulaganja naših građana i institucionalnih investitora, ali i pokazatelj povjerenja u financije i smjer naše fiskalne i ekonomske politike", izjavio je Plenković u uvodnom dijelu sjednice Vlade.

Dodao je da će i ovaj put u obveznice, osim građana, moći ulagati i institucionalni ulagači.

U nešto više od godinu dana bit će to peto izdanje vrijednosnih papira države koje će moći kupiti građani, od toga drugo državnih obveznica, koje su građani mogli kupiti i u ožujku prošle godine, kada ih je to učinilo njih oko 45 tisuća.

Plenković se osvrnuo i na MOL-ovo pokretanje arbitraže protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine, koje se odnose na obvezu Ine da domaći plin po nižim cijenama od tržišnih prodaje Hrvatskoj elektroprivredi.

Rekao je da je vlada te mjere i odluke donosila zbog opasnosti da zbog krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu oko 122 tisuće kućanstava i devet tisuća drugih korisnika, ostane bez ugovora o opskrbi plinom. Hrvatsku će, kako je rekao, u arbitraži zastupati Državno odvjetništvo koje će poduzeti sve potrebne radnje za zaštitu hrvatskih interesa.

Nastavak pomoći građanima i tvrtkama pogođenima potresom

Vlada je danas regulirala otpis potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima, za razdoblje srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac 2024. godine.

Za isto razdoblje produžila je korištenja autoceste Zagreb – Sisak bez plaćanja cestarine, besplatni prijevoza vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta, a do kraja godine produžena je i besplatna RTV pristojba obveznicima stradalim na potresom pogođenim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 15:13