GENERAL I PROFESOR

Predstavljena knjiga Krešimira Ćosića: ‘Posvećujem je onima koji su branili, obranili i uskrisili hrvatsku državu‘

Knjiga je poziv svim mladim na njihovu odgovornost za modernu hrvatski državu i za njenu budućnost

Kresimir Ćosić

 Goran Mehkek/Cropix

U Osijeku je predstavljena knjiga "Između prošlosti i budućnosti" Krešimira Ćosića, umirovljenoga general-pukovnika i sveučilišnog profesora. Knjiga donosi činjenice i opisuje događaje iz ključnih razdoblja stvaranja hrvatske države, piše HRT.

General Ćosić bio je jedan od najbližih suradnika ratnog načelnika Glavnog stožera HV-a Janka Bobetka i ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

- Knjigu posvećujem svim onima koji su stradavali, borili se, branili, obranili, uskrisili hrvatsku državu. Prije svega, dakle, hrvatskim braniteljima. Ali istovremeno, knjiga je poziv svim mladim na njihovu odgovornost za modernu hrvatski državu i za njenu budućnost kao prosperitetne, gospodarski snažne europske države, kazao je prof.dr.sc. Krešimir Ćosić, autor knjige.

- Važnost ovoga djela, koje je znanstveno, publicističko, ali i strateško, je u tome što ono rasvjetljava vrlo lucidno one bitne trenutke od kojih je ovisila opstojnost i stvaranje hrvatske države, naglasio je Vladimir Šeks.

- Ovo je klasičan oblik oralne povijesti. On je svoja sjećanja, koja su vrlo kvalitetna, stavio na papir, uobličio, prezentirao i faktografski potkrijepio nekakve činjenice o kojima se vrlo malo zna, istaknuo je prof.ddr.sc. Miljenko Brekalo, voditelj PC Instituta "Ivo Pilar" u Osijeku.

- Ova knjiga je posebno zanimljiva, jer kaže između prošlosti i budućnosti. Dakle, što možemo, kakve važne lekcije možemo naučiti iz prošlosti da uistinu gradimo modernu hrvatsku državu? A isto tako, da vidimo kako izgraditi bolju budućnost, rekao je dr.sc. Miro Jakovljević, prof. emeritus.

- Svi oni koje zanima tema Domovinskog rata iz jednog drugog kuta, dakle iz kuta generala Ćosića, mogu se pronaći, mogu nešto naučiti iz ovog djela. Isto tako, za sve one koji, moram reći, pozitivno promišljaju o budućnosti naše domovine, isto tako imaju što vidjeti u ovom djelu, kazao je Mato Lukić, v.d. osječko-baranjskog župana, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:45