‘Lo Giuro, prisežem‘

Predstavljena knjiga koja kroz biografiju Radina daje pregled hrvatskog višestranačja

Radin je u izjavi za medije iskazao zadovoljstvo autorom Šantićem, istaknuvši kako je knjiga odlično napisana

Na fotografiji: Miroslav Šeparović, Gordan Jandroković, Vladimir Šeks, Furio Radin, Andrej Plenković i Željko Reiner

 Tomislav Krišto/Cropix

Knjiga Nevena Šantića "Lo giuro, prisežem" koja kroz političku biografiju Furija Radina, najdugovječnijeg saborskog zastupnika daje pregled hrvatskog višestranačja predstavljena je u Hrvatskom državnom arhivu, gdje su bili premijer i predsjednik Sabora.

image

Furio Radin i Andrej Plenković

Tomislav Krišto/Cropix

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je da je Radin najdugovječniji saborski zastupnik i "doajen među saborskim zastupnicima".

"Izdržati 32 godine u politici i u parlamentu je velika stvar, što potvrđuje da dobro razumije politiku i zakonitosti politike, ali isto tako toga ne bi bilo da nema potporu ljudi koji ga biraju, da ga ne poštuju i kao čovjeka i kao političara i zato zaslužuje i ovako veliki odaziv i respekt", rekao je Jandroković.

image

Na fotografiji: Radovan Fuchs, Davor Božinović, Neven Šantić, Furio Radin, Andrej Plenković, Nina Obuljen Koržinek i Vili Beroš

Tomislav Krišto/Cropix

Premijer Andrej Plenković rekao je da je Radin "jedinstven na hrvatskoj političkoj sceni", istaknuvši da je zadnjih sedam i potpredsjednik Sabora, dugi niz godina bio je predsjednik Odbora za ljudska prava, predsjednik Talijanske unije, zastupnik u županijskoj skupštini.

"Čovjek koji je obilježio hrvatski politički život, koji je svojim iskustvom utjelovio specifični položaj Talijana u Hrvatskoj, pridonio je boljim odnosima Hrvatske i Italije, boljoj zaštiti talijanske manjine, realizirao je uz potporu hrvatske i talijanske vlade niz projekata", rekao je Plenković.

image

Furio Radin

Tomislav Krišto/Cropix

Za Radina je rekao i da je čovjek velikog duha, snažnih načela i razboritih političkih odabira s kojim je zadovoljstvo biti prijatelj i surađivati.

Autor knjige Neven Šantić u izjavi novinarima priznao je kako je knjigu bilo izazovno za napisati s obzirom na brojnost materijala, dokumentacije, novina i zapisa na internetu koji su se nakupili tijekom 30 godina Radinova zastupničkog rada, a koje je trebalo sažeti.

"Kad sam sve to pregledao, odlučio sam da bi najbolje bilo dati njegovu političku biografiju", istaknuo je Šantić, objasnivši da se kroz njegov zastupnički doprinos vidi rješavanje nacionalnog pitanja, ali i puno važnih pitanja koja su se 30 godina prelamala u Saboru.

Radin je u izjavi za medije iskazao zadovoljstvo autorom Šantićem, istaknuvši kako je knjiga odlično napisana.

"To su flashevi od 30-godišnjeg rada jer ne možete u jednoj knjizi napisati sve što smo napravili dobroga i lošega. Ona se zove ‘Lo giuro, prisežem‘, zato što sam ja prvi u Saboru imao takvu prisegu, dvojezičnu, na isti način kao što imamo u Istri", rekao je Radin.

Autor u knjizi ističe da priča o Radinu nije klasična suhoparna monografija nastala na podlozi iščitavanja tona arhivske građe, niti autobiografija gdje pisac ostaje skriven već publicistički presjek jedne impozantne političke karijere duge 30 godina, što zrcali i stanje demokracije u Hrvatskoj od početka višestranačja.

Uz premijera i predsjednika Sabora govorili su ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura te veleposlanik Italije Pierfrancesco Sacco koji se našalio i predložio da se Radina kandidira za materijalnu i nematerijalnu talijansku i hrvatsku kulturnu baštinu.

Među brojnim visokim uzvanicima bili su Radinovi kolege iz saborskih klupa i ministri te predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 17:31