TRI KOLONE?

Predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus: Nećemo u Jasenovac u koloni s Vladom

I antifašisti će učiniti isto ako se premijer ne ogradi od izjava Matka Raosa o Hrvatskoj i NDH

Ognjen Kraus

 Robert Fajt/Cropix

Komemoriranje oko 83 tisuće žrtava logora smrti u Jasenovcu ove bi godine moglo imati tri kolone. Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA)kao suorganizator komemoracije zajedničku kolonu premijeru Andreju Plenkoviću i ministru branitelja Tomi Medvedu uvjetovao je jasnom osudom izjava Matka Raosa koji je kao izaslanik potpredsjednika Vlade u Splitu u povodu obilježavanja 31. godišnjice osnivanja IX. bojne HOS-a izjavio: "Morate znati, da nije bilo 10. 4. 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske!"

Ne ogradi li se Vlada od Raosa, SABA neće biti 22. travnja u zajedničkoj koloni s njom. "Dakle, čekamo očitovanje premijera, sve o tome ovisi", rekao nam je predsjednik Savez antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin.

Savez "energično osuđuje Raosovu izjavu kojom on izjednačava ustašku tvorevinu NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom" i smatra je izjavom nezapamćenih razmjera u hrvatskoj povijesti jer je u ime potpredsjednika Vlade upućena javnosti objeda kako današnje Hrvatske ne bi bilo da nije bilo ustaške paradržave. A Židovska općina Zagreb više se i ne nada da će biti u toj koloni.

Budući da Vlada nije napravila ništa oko izmjena Kaznenog zakona koje je lani inicirala Židovska općina Zagreb tražeći da se ustaški pozdrav "za dom spremni", kao i isticanje ustaških, nacionalsocijalističkih i četničkih simbola, kvalificira kao kazneno djelo s kaznom zatvora do tri godine, u koloni neće biti predstavnika koordinacije židovskih općina Hrvatske.

Oni će počast poginulima u Jasenovcu odati četiri dana poslije, na Jom hašoa, dan sjećanja na oko šest milijuna Židova stradalih u holokaustu, potvrdio nam je predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus. "Nisam ni pozvan na komemoraciju i zapravo više nemam što o tome reći. Trebate pitati Vladu, odnosno onoga koji o svemu odlučuje, premijera Plenkovića", kaže Kraus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:39