VAPAJ UPOMOĆ

Predsjednik Visokog kaznenog suda piše ministru: Nedostaje nam sudaca i savjetnika, a nitko ne želi doći kod nas raditi

Horvatović traži od ministra pravosuđa da im poveća plaće kako bi potaknuli kvalitetne suce da se natječu za posao u Visokom kaznenom sudu

Željko Horvatović novi je predsjednik Visokog kaznenog suda
 

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Nitko ne želi doći raditi u Visoki kazneni sud (VKS). Na posljednji natječaj, raspisan prije mjesec dana za dva sudačka mjesta, nije se javio nijedan kandidat. Tom sudu svake godine stigne stotinjak novih predmeta više nego prethodne, a unatoč ažurnom radu sudaca i sudskih savjetnika, raste i broj neriješenih predmeta - na kraju svake godine ih oko 200 više nego godinu prije. Nedostaje sudaca, a još više sudskih savjetnika. Suci Visokog kaznenog suda odlučuju u najsloženijim kaznenim predmetima koji su donedavno bili u nadležnosti Vrhovnog suda, a plaće su im iste kao i u županijskim sudovima. Ako se stvari uskoro ne promijene, taj sud neće moći ostvariti ni svrhu ni cilj zbog kojih je osnovan...

To su glavni naglasci pisma koje je predsjednik VKS-a Željko Horvatović uputio Damiru Habijanu, novom ministru pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, a koje je procurilo i u medije. Horvatović traži od Ministarstva da tome sudu osigura bolje uvjete za rad.

Visoki kazneni sud je, podsjetimo, najmlađi sud u državi koji je počeo raditi u siječnju 2021. godine. Od tada u kaznenom predmetima obavlja posao koji je do njegova osnutka obavljao Vrhovni sud, rješava žalbe na presude županijskih sudova. Sveučilišni profesori kaznenog prava s četiriju pravnih fakulteta u Hrvatskoj iznijeli su argumente da je VKS nepotreban i da će njegovo instaliranje kao najvišeg suda u kaznenoj grani prava onemogućiti Vrhovni sud u obavljanju njegove temeljne ustavne zadaće - ujednačavanja sudske prakse u kaznenim predmetima. Međutim, Ustavni je sud 2020. odbio argumente sveučilišnih profesora, čije je mišljenje zatražio, a VKS je početkom 2021., s godinu dana zakašnjenja, počeo raditi. U dijelu pravnih krugova vlada uvjerenje i da je taj sud osnovan iz pogrešnih motiva, odnosno kako bi se zadovoljile ambicije za napredovanje tadašnjeg suca Ivana Turudića. Zbog toga je kolokvijalno nazvan "Turudićev sud". Upravo je Turudiću bivši HDZ-ov ministar Dražen Bošnjaković 2019. povjerio poslove osnivanja toga suda. Turudić je pokazivao neskrivenu i snažnu ambiciju da postane prvi predsjednik novog suda, ali ga DSV u ožujku 2021. nije imenovao na tu poziciju, već je odabrao suca Željka Horvatovića. Iako je predviđeno da VKS ima 15 sudaca, taj sud ni tri i pol godine od početka rada zbog slabog interesa kandidata nije popunjen, pa danas ima 13 sudaca i 8 sudskih savjetnika.

No vratimo se razlozima zbog kojih se predsjednik toga suda Željko Horvatović odlučio pismom obratiti novom ministru. Podaci o stalnom rastu broja novih predmeta i još dramatičnijem povećanju broja neriješenih, ističe Horvatović, vrlo su zabrinjavajući jer je ovaj sud i osnovan kako bi se predmeti iz područja kaznenog prava rješavali brže nego dok je za njih bi nadležan Vrhovni sud. Zbog velikog pritiska posla i premalo sudaca i sudskih savjetnika VKS bi, tvrdi, uskoro mogao imati ozbiljne probleme. Horvatović ministra Habijana podsjeća da VKS odlučuje o žalbama na presude svih 15 županijskih sudova u Hrvatskoj te da je pri tome riječ o najtežim kaznenim predmetima - od ratnih zločina do gospodarskog kriminaliteta, krvnim deliktima, predmetima iz nadležnosti USKOK-a - organiziranog kriminaliteta i korupcije. Uz to, od početka rada europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj, Visoki kazneni sud nadležan je i za suđenja u predmetima iz nadležnosti EPPO-a. Europski tužitelji, naime, vode istrage i podižu optužnice u predmetima koji se tiču štete nanesene proračunu EU, ali se suđenje na temelju tih optužnica provodi u hrvatskim sudovima.

Dodatno opterećenje su, tvrdi u pismu predsjednik VKS-a, stvorile i izmjena Zakona o kaznenom postupku iz 2022. prema kojoj drugostupanjski sud, ako smatra da prvostupanjsku presudu treba ukinuti i nakon što je ona već jednom bila ukinuta, mora sam provesti raspravu i donijeti presudu. Visoki kazneni sud zbog te izmjene u dijelu predmeta mora voditi i rasprave, što ih dodatno usporava u radu.

Zbog sve većeg pritiska posla, Horvatović od ministra traži da VKS-u, umjesto predviđenih 15 sudaca, odobri zapošljavanje njih 20, a da bi sudska vijeća toga suda mogla funkcionirati potrebno je, tvrdi, 15 sudskih savjetnika umjesto sadašnjih 8.

U završnici pisma za suce svoga suda traži veće plaće od sadašnjih. Plaće sudaca na VKS-u su, piše Horvatović, identične su kao na uskočkim odjelima županijskih sudova pa županijski suci nisu motivirani za profesionalno napredovanje na VKS. "Stoga smatram da bi rad sudaca ovog suda trebalo adekvatno vrednovati kako bi ovaj sud i time privukao da se na natječaj jave najkvalitetniji sudački kadrovi", piše Horvatović ministru.

Sudac toga suda, podsjetimo, do 27. svibnja ove godine bio je i Ivan Turudić, sada glavni državni odvjetnik. Sudačko vijeće VKS-a, koje čine svi suci toga suda, u svibnju je jednoglasno odbilo Horvatovićev prijedlog da se ispita je li Turudić povrijedio Kodeks sudačke etike kad se u kolovozu 2015. za sparnih ljetnih večeri potajno sastajao s osumnjičenikom Zdravkom Mamićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 06:02