KOLINDA U NJEMAČKOJ

PREDSJEDNICA KOD NAJMOĆNIJE ŽENE SVIJETA 'Želim pokrenuti stvari koje tapkaju u mjestu'

Kolinda je pozvala sve naše iseljenike da svoje veze i iskustva ulože u Hrvatsku
 Cropix / AFP

- Njemačka nam je jedan od najvažnijih partnera u vanjskoj trgovini, ulaganjima, turizmu i suradnji između banaka, kao i tehnologiji. To nam je strateško tržište za naše izvoznike. Za njih posebno želimo širiti mogućnosti - izjavila je u intervjuu Deutche Welleu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uoči današnjeg službenog posjeta Njemačkoj gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel i kolegom Joachimom Gauckom.

- Želim obnoviti međusobno povjerenje i vjerodostojnost Hrvatske. Kao nekome tko je radio na pretpristupnim pregovorima i uvjeravao EU da će Hrvatska biti konstruktivan partner, bila sam razočarana kada je nakon ulaska u Uniju došlo do razilaženja u slučaju europskog uhidbenog naloga i slučaja Perković. To je bilo nepotrebno i Hrvatska mora dokazivati svoju vjerodostojnost držanjem do onoga što je potpisala - rekla je Grabar Kitarović.

Dodala je kako očekivanja hrvatskih građana od ulaska u EU nisu ispunjena te da je došlo do zastoja u gospodarskim odnosima s Njemačkom.

- Ne želim tražiti krivce u prošlosti. Želim se okrenuti budućnosti i pokrenuti stvari koje sada tapkaju na mjestu - rekla je. Osvrnula se i na teško gospodarsko stanje u Hrvatskoj, kazavši kako uzroke tomu vidi u globalnoj krizi, ali i u nesnalaženju Hrvatske. Navela je da je potrebno stvoriti poduzetničku i investicijsku klimu, ukloniti barijere za investicije, povećati proizvodnju... te dodala kako ima i očekivanja od hrvatskih iseljenika, uključujući i one u Njemačkoj.

- Tu ne mislim samo na financijska ulaganja. Od svih iseljenika očekujem da iskustva i poznanstva koja su stekli ulože u Hrvatsku - rekla je Grabar Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:57