NOVA ISPRAVA

Pred nama je birokratizirana turistička sezona: Ni u noćni klub se neće moći ući bez covid propusnice

Pokrenuta je i stranica okupljanja.hr na koju se moraju prijaviti svi organizatori skupova s više od 100 posjetitelja
 Ivana Nobilo/Cropix

Već za 15 dana covid-potvrde trebale bi u Hrvatskoj biti korištene i kao ulaznice za događaje visokog rizika, poput koncerata i drugih velikih skupova na kojima se okuplja veći broj osoba, a međusobni se kontakti praktički ne mogu izbjeći.

Kako neslužbeno doznajemo od izvora bliskog Nacionalnom stožeru civilne zaštite, ozbiljno se razmišlja o pilot-projektu po uzoru na nedavne projekte održavanja simuliranog domjenka i svadbe, kojim bi se isprobalo kako bi izgledala provjera takvih ulaznica.

Kako doznajemo, postoji mogućnost da se organizira koncert na koji bi mogli samo gosti s covid-potvrdama, i to kako bi se na licu mjesta provjerilo kako bi to funkcioniralo - koliko bi trajalo da se skenira takva ulaznica svakog posjetitelja, i, općenito, da se praksa uhoda prije dolaska turista, ali i zbog naših građana kojima bi se moglo osigurati puno više usluga.

Skupovi visokog rizika

Iako još nije definirano na koje će se sve događaje moći isključivo uz posjedovanje QR koda, neslužbeno doznajemo da je to svaki događaj visokog rizika. Primjerice, kažu nam, ide se prema otvaranju klubova, ali samo na otvorenom, no da bi se u njih ušlo, gotovo je sigurno da će gosti morati imati zadovoljen jedan od tri uvjeta koje moraju ispuniti i za covid-potvrdu.

Sugovornici kažu da će daljnje popuštanje ovisiti o epidemiološkoj situaciji, odnosno o tome će ovisiti koliko će blagi ili strogi biti uvjeti potvrde za ulazak, primjerice, na koncert ili festival.

Kulturne manifestacije

U utorak je u rad puštena i internetska stranica okupljanja.hr na kojoj se moraju prijaviti svi organizatori profesionalnih i amaterskih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, koji očekuju dolazak više od 100 posjetitelja, te su obvezni dostaviti obavijest o održavanju okupljanja putem tog sustava.

- Riječ je o platformi koja će organizatorima služiti i kao glavni edukativni i informacijski alat za organizaciju događanja jer se na jednom mjestu mogu pronaći sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite relevantne za industriju, preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mjere pomoći i modeli financiranja nadležnih ministarstava.

Središnji dio platforme je algoritam pomoću kojega organizatori mogu brzo i učinkovito provjeriti usklađenost svojih događanja s aktualnim epidemiološkim mjerama u svim fazama organizacije, od planiranja i certifikacije preko samoprovjere do kontrole na terenu - kažu iz Hrvatske gospodarske komore koja je, uz Ministarstvo kulture i medija, nositelj platforme okupljanja.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 05:35