KONFERENCIJA 'OTPAD 2019'

Pred Hrvatskom ambiciozni, ali ostvarivi ciljevi u odvajanju i recikliranju otpada

 Ranko Suvar / CROPIX

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat poručio je u ponedjeljak na konferenciji "Otpad 2019" da su pred Hrvatskom ambiciozni ali ostvarivi ciljevi, jer do 2020. mora odvajati i reciklirati 50 posto otpadnog papira, metala, plastike i stakla, te 70 posto građevnog otpada.

Ti ciljevi veliki su izazov u idućim godinama jer danas odlažemo gotovo 70 posto otpada, a odvajamo samo 30 posto, dok smo s odvajanjem biootpada na samom početku. Kako bi to postigla, Hrvatskoj su na raspolaganju sredstva EU iz Kohezijskog fonda u iznosu od 376 milijuna eura, rekao je Horvat na konferenciji koju je organizirao časopis "Komunal".

Dosad je zahvaljujući sredstvima EU ugovoreno sufinanciranje izgradnje i opremanje 143 reciklažna dvorišta, sanacija 23 odlagališta, te provedba 93 informativna projekta, čime će biti zahvaćeno oko 2,5 milijuna stanovnika.

Europskim sredstvima sufinancirat će se nabava spremnika, izrada dokumentacije za centre za gospodarenje otpadom, a u pripremi su, kaže Horvat, javni pozivi za postrojenja za sortiranje otpada i biološku obradu otpada, sanaciju odlagališta, sterilizatora za medicinski otpad, komunalna vozila za odvajanje otpada i preostale centre za gospodarenje otpadom.

Najavio je da će ministarstvo novim zakonom o održivom gospodarenju otpadom, koji planira donijeti u drugom kvartalu iduće godine, onemogućiti stavljanje na tržište dijela jednokratnih plastičnih proizvoda.

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović založio se da se otpadom počne gospodariti odgovorno jer je sada glavno obilježje sustava klijentalizam.

Dobrović kaže kako postoje novci za sortirnice i kompostane, ali se još uvijek čeka studija izvodljivosti za sortirnice, a s druge strane, centri za gospodarenje otpadom nesmetano idu dalje jer su klijentelističke elite dobro naučile proceduru i imaju pomagače sa svih strana.

Kao primjer naveo je Slunj, u kojemu će se prvo izgraditi pretovarna stanica za smeće vrijedna osam milijuna kuna. "Možete li vjerovati da jedan lijepi gradić nema prvo malu kompostanu, sortirnicu, centar za ponovnu uporabu... Oni mogu u dva koraka doći do ogromnih postotaka odvojenog prikupljanja otpada", rekao je Dobrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 22:15