U KRUPNOM KADRU

Poznati Zagrepčani o potencijalnim Bandićevim nasljednicima, Juričan: O Berošu znam četiri stvari

Glumac Zlatko Vitez, režiser i gradonačelnik svemira Dario Juričan i glumica Ksenija Marinković iznose svoje viđenje političke scene
Dario Juričan, Zlatko Vitez, Ksenija Marinković
 Jutarnji List

U svibnju iduće godine Zagrepčani će ponovo birati svoga gradonačelnika. Potencijalni kandidati već su u niskome startu, tim prije što se Milana Bandića koji Zagrebom vlada 20 godina spominje u aoristu. No, je li baš tako? Je li Bandić doista na koljenima?

Kao Bandićevi izazivači spominju se HDZ-ovac Vili Beroš, ministar zdravstva u Vladi Andreja Plenkovića, zatim čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević, a tu je i Gordan Maras koji kao predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a vjeruje da će biti kandidat svoje stranke za gradonačelnika glavnog grada.

Troje poznatih Zagrepčana, glumac i osnivač Histriona Zlatko Vitez, režiser i gradonačelnik svemira Dario Juričan i glumica Ksenija Marinković iznose svoje viđenje gradske političke scene. Ali i viđenje Bandićeve ostavštine.

- Najbolje što je ostalo u Zagrebu je Bandićev koruptivni model koji će se proučavati i primjenjivati dalje. Inicirao je vrlo vrijednu praksu dijeljenja položaja, dijeljenja love i to će ostati upamćeno. I sam način kako je legalizirao korupciju je genijalan. Na svakom dopisu, na svakom dokumentu imaš šest potpisa da se on provede, tako da onaj tko je stvarno donio odluku može reći da je pet njih prije njega potpisalo. To je genijalno i sistem koji treba dalje primjenjivati - kaže Juričan.

Ksenija Marinković o Bandićevoj ostavštini ima samo dvije riječi: Fontane i Jakuševac.

Kao čovjek od kazališta Zlatko Vitez mu priznaje da je u njegovom mandatu izgrađena Glazbena akademija, konačno je napravljen Muzej suvremene umjetnosti, nakon sto godina koliko je od HNK je sagrađeno kazalište – Histrionski dom, pa Plesni centar… „U kulturni sadržaj, naravno, ubrajam i fontane. One su estetski pristup gradu Zagrebu i svi koji prvi puta dođu u Zagreb s time zadivljeni. A mnogi Zagrepčani po tome pljuju. Najbolje o tome kaže Habdelić u jednom svom djelu: Gdo ni popljuvan bil, taj dunsta imati nemre kaj su prav za prav domaći naši uselski ideali““, kaže Vitez.

A kakve izglede ima Vili Beroš?

Juričan o njemu zna, kaže, četiri stvari.

- Prvo, Ministarstvo zdravstva će mu kolabirati pa ćemo vidjeti kakav je. Drugo, dobar je vojnik partije. Tamo gdje ga pošalju, on ide i kima glavom. Treće, sestra mu radi za gospodina Pripuza, a onda kad ga se pita s čim se bavi gospodin Pripuz, on baš nije siguran. Četvrta stvar, ima psa koji ima gastritis. Tako da o Viliju Berošu fakat puno znamo - kaže Juričan.

Ksenija Marinković smatra da bi mogao pobijediti Bandića, ali nije sigurna da je za njega i za nas to dobro.

- Bolje je da ostane ministar zdravstva - kaže Marinković.

- On je sasvim mlad čovjek u politici, na početku karijere. Kao liječnik je sposoban, pokazao se kao dobar u našoj korona krizi. Ali biti gradonačelnik grada kao što je Zagreb, glavnog grada, za to treba još puno žganaca pojesti i biti jako, jako dobar političar - ocjena je Zlatka Viteza.

O Tomislavu Tomaševiću najbolje misli Ksenija Marinković i vjeruje da ima dobre šanse, dok Juričan samo kaže „vrijedan dečko“. Za Viteza je on mladi junoš kojega ne bi komentirao. To mu je kao u kazalištu kada dođi neki novi koji su tek završili Akademiju i uspoređivali bi se sa Zlatkom Vitezom.

Kad je o Marasu riječ i tome da misli kako bi i on mogao pobijediti Bandića Juričan kaže da je Maras majstor, najvredniji od svih. Marinković ne zna što bi rekla jer uopće nije pratila njegov politički rad, a Vitez je citirao svog oca: „Moj tatek je znao reći – misliti vam znači drek znati!“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:24