AKADEMSKI BAUŠTELAC

Poznati HDZ-ovac, ugledni profesor i prodekan, ‘pao‘ zbog krađe kamena: ‘Ma ja sam bio uvjeren u nešto drugo...‘

Branislav Šutić je poznati HDZ-ovac koji je obnašao više ravnateljskih funkcija u raznim ustanovama, a u "slobodno vrijeme" bavi se iskopima i prijevozništvom u svojem obrtu

Branislav Sutić

 Robert Fajt/cropix/Cropix

Poznati lički HDZ-ovac dr.sc. Branislav Šutić, profesor na Veleučilištu Nikola Tesla u Gospiću gdje je i prodekan za razvoj i suradnju, financije i fondove EU, na sudu u Gračacu je nepravomoćno proglašen krivim zbog krađe 70 kubika kamena te mu je određena novčana kazna od 2.500 eura. Presuda je iz svibnja, ovih dana je objavljena te se dr. Šutić na nju može žaliti Visokom prekršajnom sudu. Okrivljeni se u ovom slučaju nije našao na optuženičkoj klupi kao predstavnik Veleučilišta, već kao vlasnik obrta MID. Bagerom i kamionima stalan je podizvođač radova za "Lika ceste" na održavanju prometnica, a za njih radi i zimsku službu. Lika cestama upravlja Joso Vrkljan, isto HDZ-ovac, nedavni kandidat za gradonačelnika Gospića, koji je također povremeni predavač na ličkom Veleučilištu.

"Mještaninu sam ravnao teren"

Optužni prijedlog protiv Šutića je podnio Državni inspektorat "jer je od 20. kolovoza 2021., do 6. rujna 2021., na području Općine Perušić u Ličko-senjskoj županiji, na katastarskim česticama broj 926/1 i k.č. br. 927/1, sve k.o. Studenci, obavljao rudarske radove na eksploataciji mineralne sirovine tehničko-građevnog kamena otkopavanjem/pridobivanjem iz ležišta i kojima je u navedenom vremenu eksploatirao količinu od 70 m3 mineralne sirovine tehničko-građevnog kamena u rastresitom stanju bez ugovora o koncesiji, čime je prekršio Zakon o rudarstvu". Materijalna šteta koju je počinio je oko 250 eura.

image

Branislav Sutić

Mario Pusic/Cropix/Cropix

Na raspravu u Gračac nije pristupio, jer mu sud nije uspio uručiti poziv, pa je rasprava održana bez njega, ali je pročitana obrana koju je dao pred sudom u Otočcu gdje je prethodno ispitan. Tamo je porekao odgovornost.

- Nije točno da sam obavljao rudarske radove na eksploataciji mineralne sirovine tehničko građevnog kamena otkopavanjem, pridobivanjem iz ležišta mineralne sirovine tehničkog građevnog kamena u rastresitom stanju bez ugovora o koncesiji. Činjenica jest da sam na zamolbu jednog mještanina istome izvršio poravnavanje zemljišta koje je trebalo poslužiti kao gradilište njegovu sinu. Radilo se o površini od nekih 10x12, moguće i 10x15 kako se navodi u optužnom aktu, ali svakako nije iskopano oko 70m3, moguće je bilo u pitanju nekih 45 m3, iskop je bio na prosječnoj dubini oko 30 cm - branio se Šutić.

Podizvođač Lika cestama

Kaže da je bio uvjeren da se radilo o terenu mještanina, a ne o javnoj površini, kao i da nije imao nikakav interes daljnje manipulacije s tim kamenom niti za sebe, niti da ga proda za nekog drugog.

- Kada se proširivala cesta na toj lokaciji bio sam podizvođač za "Lika ceste" i u dvije godine je moj obrt iskopao takvog materijala zapremnine oko 7500 m3 tako da u konkretnom slučaju nisam imamo nikakav interes da se takav materijal pribavlja - objasnio je, dodajući da "prilikom kontakta s inspektorom nije shvatio da će doći do pokretanja postupka i da ga se tereti za ovako ozbiljan prekršaj"

image

Branislav Sutić

Robert Fajt/cropix/Cropix

Inspektor koji je utvrdio prekršaj kazao je kako je "na području Općine Perušić utvrdio da je Branislav Šutić, vlasnik obrta MID, izvodio s bagerom rudarske radove i eksploatirao mineralnu sirovinu tehničko-građevnog kamena tako da je materijal otkopao iz ležišta i pohranio ga na drugoj katastarskoj čestici a sve te radove obavljao je bez ugovora o koncesiji a što je protivno članku 76. Zakona o rudarstvu". Prilikom inspekcijskog nadzora ništa nije bilo sporno je se radilo o državnom zemljištu na kojem se nisu smjeli izvoditi radovi bez ishođene koncesije.

Kazna ispod minimalne

Inače, predvđena kazna za fizičku osobu, što obrt u ovom slučaju jest, je od 13270 eura do 66360 eura, no "umjesto propisane kazne sud je prema okrivljeniku primijenio institut ublažavanja kazne i izrekao mu kaznu ispod propisanog najmanjeg iznosa za ovaj prekršaj, cijeneći kao olakotne okolnosti djelomično priznanje djela prekršaja, izostanak težih posljedica, neznatnu količinu eksploatirane mineralne sirovine, te da nije kažnjavan za prekršaje". Kažnjavan je kazneno, i to zbog kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti prometa, a vodi se protiv njega i jedan kazneni postupak kao odgovorne osobe u pravnoj osobi.

Šutić je svojevremeno bio dekan Veleučilišta Nikola Tesla, ali je dobio otkaz zbog napada na prodekana, te ravnatelj NP Plitvička jezera gdje je dobio otkaz zbog nedolaska na posao. Bio je i ravnatelj Doma zdravlja Otočac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:48