ČEKA IH ZATVOR

POŽAR NA GRANICI U BAJAKOVU Sirijci su sami zapalili odjeću i madrace da izbjegnu skoru deportaciju?

 Emica Elveđi/CROPIX

Uzrok požara na graničnom prijelazu Bajakovo koji se dogodio u petak oko 20.15 sati i u kojem je smrtno stradao jedan sirijski državljanin, a ozlijeđena trojica njegovih prijatelja i sunarodnjaka te osmorica policajaca javnost je i dalje nepoznat.

Iako je očevid u podrumskim prostorijama zgrade na Bajakovu, u koje se smještaju uhićeni ilegalni imigranti, potrajao do subote ujutro, DORH je izvijestio kako će se za utvrđivanje uzroka provesti daljnji izvidi i pribaviti sva relevantna dokumentacija radi utvrđivanja moguće kaznene odgovornosti.

Policajci pušteni kući

Upravo kako bi se otklonila svaka sumnja, točnije da nije bilo propusta prilikom “zaprimanja” uhvaćenih ilegalaca, DORH je naložio obdukciju tijela stradalog Sirijca. Naime, ključno pitanje je jesu li uhićeni Sirijici u pritvor prokrijumčarili šibice, upaljač ili nekakvo zapaljivo sredstvo.

- Naložena je obdukcija i vještačenje radi utvrđivanja samog uzroka smrti i kako bi se proveli izvidi te pribavila sva relevantna dokumentacija radi utvrđivanja moguće odgovornosti - ističu u Državnom odvjetništvu.

No, kako neslužbeno doznajemo imigranti su ciljano zapalili svoju odjeću i madrace u namjeri da spriječe deportaciju. Ukoliko se to i dokaže čeka ih prijava za dovođenje u opasnosti života i imovine za što je propisana kazna do pet godina.

U Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima od 11 ozlijeđenih osoba jučer su zadržana samo trojica državljana Sirije, dok je svih osam službenika PU vukovarsko-srijemske nakon pružene liječničke pomoći otpušteno svojim kućama. Dvojica Sirijaca smještena su na Jedinicu intenzivnog liječenja, dok je jedan na odjelu Traumatologije.

Dvojica na intenzivnoj

- Nakon inicijalne obrade u ambulantnom pogonu sva trojica su smještena na hospitalizaciju. Dvojica koji su na odjelu Intenzivnog liječenja imaju nešto ozbiljnije ozljede u smislu unutarnjih opeklina gornjih dišnih puteva zbog prekomjernog udisanja vrućih para i dima. Prema našoj procjeni, oni su izvan životne opasnosti, no situacija zahtijeva intenzivno liječenje. Treći je u svjesnom stanju, dobro je, komuniciramo s njime, čak i govori engleski dobro. Kako liječimo naše bolesnike, tako tretiramo i njega. Riječ je o ozbiljnim opeklinama, ali ne bih detaljnije govorio o stupnju opeklina - rekao je dr. Miroslav Kasić, dežurni kirurg u vinkovačkoj bolnici.

Nastradali Sirijici su mlađe osobe, u ranim 20-ima. Uhićeni su u petak na parkiralištu Spačve, točnije izvučeni su iz kamiona hrvatskih oznaka u kojem su ušli iz Srbije u Hrvatsku. Hrvatski vozač kamiona navodno nije znao za njih, nego su oni razrezali ceradu i krišom se uvukli u prikolicu. Već prije požara doneseno je rješenje o protjerivanju četvorice Sirijaca u Srbiju jer su otamo i došli, a njihovo protjerivnje bilo je planirano za subotu ujutro. Policija u vinkovačkoj bolnici čuva nastradale Sirijce, a do ozlijeđenih policajaca, koji su se nagutali dima gaseći požar, jučer se nije moglo doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:55