BEZ NATJEČAJA

POVRATAK BIVŠEG ŠEFA CROATIA OSIGURANJA Vojković od Varge dobio posao vrijedan 7 mil. kuna

 Goran Mehkek/CROPIX

Hrvoje Vojković, nekadašnji šef Croatia osiguranja i član HSLS-a, vratio se u posao s osiguranjima, a jedan od prvih ugovora njegovoj tvrtki osiguralo je Ministarstvo zdravlja Siniše Varge.

Na poslu vrijednom najmanje sedam milijuna kuna, u posredovanju u osiguranju bolnica, Vargino ministarstvo angažiralo je tvrtku Gras Savoye Croatia, čiji je 20-postotni vlasnik i prokurist upravo Hrvoje Vojković. Ministarstvo, naime, ne plaća direktno taj posao Vojkovićevoj tvrtki, nego ona ubire proviziju od samih osiguravajućih kuća s kojima se Ministarstvo odluči sklopiti ugovore, te Vojkovićeva tvrtka ima ulogu posrednika i stručnog savjetnika. Ta milijunska provizija izračunata je na temelju vrijednosti javne nabave objedinjenog osiguranja 42 bolnice.

Plan ušteda

Tim osiguranjem ministar Varga planira uštedjeti te istodobno te ustanove osigurati od elementarnih nepogoda, materijalne štete, ali i liječničke pogreške. Vojkovićeva tvrtka trebala bi uprihodovati navodno 14 posto od ukupne vrijednosti posla, a iz natječajne dokumentacije vidljivo je da riječ o 50 milijuna kuna. Za dodjelu posla posredovanja nije bio raspisan natječaj.

Velika provizija

Osiguravajuća kuća Euroherc osiguranje d. d. žalila se Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave, tvrdeći da: “naručitelj postupa protivno Zakonu o javnoj nabavi jer je nepoznato imaju li svi potencijalni ponuditelji ugovor o pravu na proviziju s posrednikom Gras Savoye Croatia d. d. u osiguranju te kolika je provizija, a što je bitno za izračun cijene ponude i usporedivost ponuda te može dovesti do diskriminacije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:44