AFERA HOTMAIL

Povjerenstvo potvrdilo: Početkom 2019. raspravljat ćemo i o Plenkoviću i Petrovu

Odluka Povjerenstva u vatru je bacila Zdravka Marića, koji je već nekoliko puta između redaka najavljivao odlazak iz Vlade
 Dragan Matić / CROPIX

“Pitajte se još malo”, odgovorio je lakonski premijer Andrej Plenković na kraju konferencije za novinare na pitanje o tome zašto je iz Vlade otišla Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade, ako u procesu donošenja lex Agrokor nitko od članica i članova Vlade, kako je prethodno ustvrdio premijer, “nije povrijedio načela djelovanja - a to su savjesno, odgovorno, nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti”.

Novinari su, naime, pitali premijera da prokomentira odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa prema kojoj su Martina Dalić i Zdravko Marić, ministar financija, povrijedili načela javnog djelovanja, na što je on uvodno odgovorio da se “Povjerenstvo nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen kod ministra financija i bivše potpredsjednice Vlade”.

“Koliko mi je poznato, Povjerenstvo se bavilo načelima djelovanja dužnosnika, a ne konfliktom interesa. Ali, još jednom moram kazati, kada imate tako izvanrednu situaciju, najveću krizu od Domovinskog rata, onda onaj tko vodi Vladu mora reagirati. Oni koji nisu u toj poziciji, ne mogu to percipirati u laboratorijskim i sanatorijskim uvjetima. Minimizira se stvaran problem situacije u Agrokoru, a maksimizira se jedan pristup koji bi se trebao voditi baš kako si netko zamišlja da u kriznim slučajevima treba djelovati. Realnost je ponešto drukčija...

Ni u jednom trenutku nitko od članica i članova Vlade nije povrijedio načela djelovanja - a to su savjesno, odgovorno, nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti. To je moje mišljenje i vrlo jasno ga ističem”, istaknuo je tada premijer i dodao da Vlada u tom trenutku nije bila “na razini politikantstva i bezidejnosti”, kao što su, kaže, tada bili oni iz oporbe, nego je odlučno riješila veliki problem.

Ugovor o povjerljivosti

Premijer je naglasio i da Vlada može, ali i ne mora osnivati radna tijela, ali je zaboravio reći kako prema Zakonu o Vladi ne postoji neformalno radno tijelo, a ako se osniva povremeno radno tijelo, onda o njemu treba postojati i odluka, sukladno Članku 24. st. 3. Zakona o Vladi. A kako je već i službeno rečeno da je postojala neformalna radna skupina za kreiranje lex Agrokor, onda se ona morala i formalizirati, makar uz uvjet da se o tome javnost tek naknadno obavijesti. Uz to, baš zbog toga što se radilo o “izvanrednoj situaciji, najvećoj krizi od Domovinskog rata”, transparentnost odnošenja odluka morala se podići na višu razinu od uobičajene.

Nije problem razumjeti da je postojao prostor diskrecije do aktiviranja lex Agrokor, ali se nakon toga javnost moralo upoznati s članovima radne grupe za izradu lex Agrokor. Uz to se prethodno moralo s vanjskim članovima lex Agrokor potpisati ugovore o povjerljivosti jer su baratali cjenovno osjetljivim informacijama.

No, uopće ne čudi što je premijer još jednom ovako reagirao, jer je i on u utorak podsjetio kako je Povjerenstvo i protiv njega pokrenulo isti postupak kao i za Martinu Dalić, a u Povjerenstvu nam je potvrđeno da isti postupak slijedi i Boži Petrovu. Te bi rasprave i odluke mogle doći na dnevni red u prva dva mjeseca iduće godine, a Povjerenstvo ih je pokrenulo, kako nam je rečeno, kada je postalo svjesno da je osnivanje radne skupine bila politička odluka koalicijskih partnera.

Veća odgovornost

Stoga će Povjerenstvo vjerojatno i prema Plenkoviću i prema Petrovu zauzeti isti stav kao prema Martini Dalić. Jer, samo je Plenković uime Vlade i HDZ-a mogao donijeti odluku da se neće formalizirati radna skupina, niti će se objavljivati imena iz nje, a Božo Petrov je kao predsjednik mlađe koalicijske stranke mogao inzistirati na drugačijim odlukama Vlade ili na vrijeme reagirati u javnosti. Njihova je odgovornost u tome veća od one Martine Dalić, potpredsjednice Vlade.

A kako je novinarima u utorak premijer znakovito rekao da ne može odgovoriti na pitanje “je li njegova bila zadnja kada se odlučilo poštivati želju za diskrecijom nekih članova neformalne radne skupine za izradu zakona” jer se taj postupak vodi pred Povjerenstvom, možda taj odgovor dobijemo na predstojećoj sjednici Povjerenstva.

Odluka Povjerenstva u vatru je bacila i ministra financija Zdravka Marića, koji je već nekoliko puta između redaka najavljivao mogući odlazak iz Vlade baš zbog stalnog pritiska oko ove teme. Jučer je iz Bruxellesa najavio da će poduzeti pravne korake kako bi osporio odluku Povjerenstva. Zanimljivo je da je ministar rekao kako je nezadovoljan činjenicom da je njegov predmet objedinjen s drugim predmetima i tu je vjerojatno u pravu jer njegov “slučaj” nije sasvim isti kao i onaj Martine Dalić.

Na novinarsko pitanje je li sada bliže odlasku s ministarskog položaja, Marić je odgovorio da ne bi povezivao te dvije stvari. “Ne bih uopće povezivao te dvije stvari. Kao što sam i do sada govorio, dok sam ministar i cijelo ovo vrijeme u svim svojim aktivnostima nastojim raditi stručno, profesionalno, odgovorno i sukladno zakonskim regulama”, istaknuo je ministar financija.

Bernardić: Plenković je u grupi Borg bio broj 1, a Marić broj 2

Nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa presudilo da su bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor, oporba je jučer tražila ostavku ministra Marića. Dok je HDZ zdušno branio svog ministra, njihov glavni koalicijski partner HNS ostao je rezerviran.

Šef SDP-a Davor Bernardić smatra da je “ovo Vlada sukoba interesa zbog čega Marić mora hitno otići, a ako ne ode, to će biti dokaz da Vlada štiti korupciju”. Njemu je “nakon priznanja ministra Marića da je na tajnim sastancima bio kao predstavnik Vlade jasno da je premijer Plenković upoznat sa svime što se događalo u Agrokoru i da je u grupi Borg Plenković broj 1, a Marić broj 2”. I Amsterdamska koalicija - GLAS, HSS i IDS drži da se Marić “mora zahvaliti i otići”. Kreši Beljaku nije jasno zašto u odluci nije bilo ni riječi o sukobu interesa. “Ako su Marić i Dalić bili u sukobu interesa, onda je Povjerenstvo to trebalo reći pa to povlači političke posljedice kao što su ostavka, ali i uključivanje DORH-a. Institucije nisu neovisne pa imamo ovako mlake odluke.”

“Što se babi htilo, to se babi snilo. Marić neće dati ostavku”, odbacio je prozivke šef Kluba HDZ-a Branko Bačić koji smatra kako nema govora da je Povjerenstvo “utvrdilo da je tu bilo sukoba interesa”. Bačić tvrdi kako nema nikakvog razloga ni političke odgovornosti zbog koje bi Marić trebao otići. “U Vladi Zorana Milanovića nije bilo ministra koji nije povrijedio načelo obnašanja dužnosti, ali niti jedan nije dao ostavku. A sada je traže”, upozorio je Bačić i zaključio kako činjenica da za ovu povredu zakona nema sankcija “dovoljno govori koliko je u takvim slučajevima povrijeđen zakon”.

Stjepan Čuraj iz HNS-a želi “da se povjerenje u rad ministara bazira na kvaliteti zakona, a ako govorimo o ministru financija, onda se to odnosi na konsolidaciju javnih financija i naravno, ne daj Bože, nekim protuzakonitim radnjama”. “Legalisti smo i tu je pitanje ministrove vjerodostojnosti koju on mora, prije svega, objasniti svojim biračima i građanima,” izjavio je Čuraj te pita hoće li Petrov ili Bernardić “podnositi ostavke budu li kod njih pronađene kakve nepravilnosti ili prekršaji”. Dodaje da bi bilo malo licemjerno tražiti od nekog drugog ono za što sami niste spremni. (Željka Godeč)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 21:36